Τουρκία: Χωρίς αποτέλεσμα οι απευθείας συνομιλίες για την συνέχιση της συμφωνίας περί εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Οι απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά ολοκληρώθηκαν και οι πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους διαδικτυακά, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.

Αξιωματούχοι από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ συζήτησαν χθες και σήμερα τις πρόσφατες προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την παράταση της συμφωνίας εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία απειλεί να αποχωρήσει η Μόσχα μέχρι τις 18 Μαΐου εάν δεν αρθούν τα εμπόδια για την εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

«Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρόσφατες προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως η επαναλειτουργία του αγωγού αμμωνίας Τολιάτι-Οδησσού, η παράταση της συμφωνίας για μεγαλύτερο διάστημα, οι βελτιώσεις στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο για τις εξαγωγές, καθώς και άλλα ζητήματα που έθεσαν οι πλευρές» ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν απείλησε ότι η συμφωνία θα λήξει εάν η Μόσχα δεν λάβει τις εγγυήσεις που ζητά μέχρι τις 18 Μαΐου. «Σημαίνει ότι παύει να υπάρχει», απάντησε ο Βερσίνιν στην ερώτηση τι θα γίνει με τη συμφωνία εάν, έως τις 18 Μαΐου, οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συναίνεση και να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην προμήθεια λιπασμάτων. «Μια πρωτοβουλία που αποφέρει μονομερή οφέλη δύσκολα μπορεί να αναγνωριστεί και να επιβεβαιωθεί από όλους» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Κουμπρακόφ, έγραψε στο Facebook ότι το Κίεβο ζητά τη διεύρυνση της συμφωνίας και την παράτασή της για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti

Δείτε ακόμα...