Τουρκία: Διαφωνούν οι «6» της αντιπολίτευσης για την επιλογή προεδρικού υποψηφίου απέναντι στον Ερντογάν

Συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παζάρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ενόψει των επερχόμενων εκλογών και στο φόντο με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών για τον ρόλο της χώρας σε ευρύτερα γεωπολιτικά και επενδυτικά σχέδια. Η επικεφαλής του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» (IYI) της Τουρκίας, Μεράλ Αξενέρ δήλωσε σήμερα πως η συμμαχία των κυριότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αντανακλά πλέον την «εθνική βούληση», στέλνοντας ένα σήμα ότι το κόμμα της θα αποχωρήσει από αυτήν πριν από τις εκλογές του Μαΐου, μια κίνηση που ενδεχομένως αδυνατίζει την πρόκληση στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στα γραφεία του κόμματος στην ’Αγκυρα, η Μεράλ Αξενέρ είπε πως τα υπόλοιπα πέντε κόμματα στη συμμαχία πρότειναν ως προεδρικό υποψήφιό τους τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Όμως η Αξενέρ είπε πως το κόμμα της δεν μπορεί να τον δεχθεί και πρότεινε αντ΄ αυτού ως υποψηφίους τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της ’Αγκυρας, που προέρχονται αμφότεροι από το CHP, λέγοντας πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα κέρδιζαν με μεγάλη διαφορά απέναντι στον Ερντογάν.

«Από χθες το ‘Τραπέζι των Έξι’ (αντιπολιτευόμενων κομμάτων) έχει χάσει την ικανότητα να αντανακλά τη βούληση του λαού στις αποφάσεις του», είπε η Αξενέρ, στέλνοντας ένα σήμα εξόδου του κόμματός της από τη συμμαχία.

«Δεν είναι πλέον μια πλατφόρμα μέσω της οποίας εν δυνάμει υποψήφιοι μπορούν να συζητηθούν αλλά ένα τραπέζι που βάζει σφραγίδα σε έναν και μοναδικό υποψήφιο», είπε.

Η Αξενέρ κάλεσε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τον δήμαρχο της ’Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς να προσφερθούν ως υποψήφιοι. «Το έθνος μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, καλώντας σας στο καθήκον», είπε.

Οι ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν χθες Πέμπτη με την προσδοκία ότι θα συμφωνούσαν σε έναν κοινό υποψήφιο, ο οποίος αναμενόταν ευρέως ότι θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου, όμως οι πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ των κομμάτων εντάθηκαν μετά τη συνάντηση.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποβάθμισε τη διαφωνία για τους προεδρικούς υποψηφίους, στα πρώτα σχόλιά του μετά τη δήλωση της επικεφαλής του Καλού Κόμματος.

«Μην ανησυχείτε, όλες οι πέτρες θα μπουν στη θέση τους» είπε, σύμφωνα με το δίκτυο Haberturk και άλλα ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...