Τουρκία: Διεργασίες για νέες αλλαγές στο Σύνταγμα

Η τουρκική Βουλή
Η τουρκική Βουλή

Στον πλαίσιο των έντονων ενδοαστικών διενέξεων για την εξουσία αλλά και την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ, ο Ερντογάν, δήλωσε προχτές οτι «Στην πηγή των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκονται τα Συντάγματα που συνέταξαν οι πραξικοπηματίες από τη δεκαετία του 1960 (…) Ηρθε ίσως η ώρα να ξανανοίξει η Τουρκία τη συζήτηση για ένα νέο Σύνταγμα».

Ενώ τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση αν καταλήγαμε σε συμφωνία» με το εθνικιστικό MHP, με το οποίο το κυβερνών ΑΚΡ συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και έχει συγκροτήσει τη «Λαϊκή Συμμαχία». Θυμίζουμε ότι το 2017 έγιναν αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, με βασικότερη την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος, που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Η συζήτηση για μια ευρύτερη και όχι επιμέρους συνταγματική αναθεώρηση θα ενισχύσει τις διεργασίες και στο αστικό πολιτικό σύστημα, με τις επαφές που τον τελευταίο καιρό εντείνονται και στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες συναντήσεις του σοσιαλδημοκρατικού CHP με εκπροσώπους νέων κομμάτων που δημιουργήθηκαν μετά από διασπάσεις του ΑΚΡ (όπως αυτά που ίδρυσαν οι Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλί Μπαμπατζάν). Την ίδια στιγμή, βέβαια, και στο εσωτερικό του CHP εντείνονται διεργασίες, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Μουχαρέμ Ιντζέ (που το 2018 ήταν υποψήφιος του CHP για την προεδρία και αντίπαλος του Ερντογάν, αποσπώντας 31%, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων ετών για την αντιπολίτευση) ότι αποχωρεί από το CHP και θα ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...