Τουρκία: Δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του Ομέρ Γκεργκερλίογλου

Ο Βουλευτής του HDP, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι τα δικαιώματά του παραβιάστηκαν από τις αρχές, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και την οικογένειά του.

Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Απρίλιο, αφού είχε εκπέσει του βουλευτικού του αξιώματος στις 17 Μαρτίου μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 2,5 χρόνων για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Διαμαρτυρόμενος για την καθαίρεσή του, ο 55χρονος Γκεργκερλίογλου είχε αρνηθεί αρχικά να φύγει από το Κοινοβούλιο διανυκτερεύοντας και τρώγοντας σε μια αίθουσα του κτιρίου για αρκετές μέρες, έως ότου συλληφθεί.

Την Πέμπτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμά του να διεξάγει πολιτικές δραστηριότητες και οι ατομικές του ελευθερίες «παραβιάστηκαν», ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ο γιος του.

Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, ένα δικαστήριο διέταξε σήμερα την αποφυλάκισή του, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk. «Η απόφαση έχει διαβιβαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα. Θα απελευθερώσουν τον πατέρα μου. Θα πάω να τον πάρω», έγραψε στο twitter ο γιος του, Σαλίχ Γκεργκερλίογλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...