Τουρκία: “Διπλωματική” επίθεση σε Ισραήλ με το βλέμμα στον ενεργειακό πλούτο της Ανατ. Μεσογείου

Τουρκία, Κωνσταντινούπολη
Φώτο Αρχείου / Τουρκία, Κωνσταντινούπολη / Πηγή: Eurokinissi

Τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες της Ανατ. Μεσογείου και κυρίως με το Ισραήλ, μέσω της αναβάθμισης των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους, φαίνεται πως επιδιώκει η Τουρκία, στο πλαίσιο ενίσχυσης της θέσης της στην περιοχή μέσω διαπραγμάτευσης συμφωνιών. Πρόσφατες είναι εξάλλου οι δημόσιες δηλώσεις από την Αγκυρα για τους διαύλους επικοινωνίας και με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ισραέλ Χαγιόμ», η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, ανέφερε πως τη Δευτέρα η Τουρκία ενημέρωσε το Ισραήλ πως επιθυμεί να ξαναστείλει πρέσβη στην τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ στην περίπτωση που το Ισραήλ είναι έτοιμο να κάνει ανάλογο βήμα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να επισήμανε τη συνέχιση της συνεργασίας των Τουρκικών και Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Η «Ισραέλ Χαγιόμ» θυμίζει πως η νέα κίνηση από τη μεριά της Τουρκίας προς το Ισραήλ γίνεται τρεις εβδομάδες αφότου ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τσιχάτ Γιαϊτσί (εμπνευστής της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας») είχε προτείνει τον καθορισμό κοινής ΑΟΖ με το Ισραήλ. Η εφημερίδα θυμίζει επίσης πως η πρόταση για αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων διατυπώνεται έναν μήνα αφότου ο δρ. Χακάν Γιουρντακούλ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της τουρκικής προεδρίας, είχε παρακολουθήσει εβραϊκό κοινοβουλευτικό συνέδριο, με κεντρικό θέμα την ανανέωση της ατζέντας μεταξύ των δύο πρώην στενών εταίρων.

Ισραηλινοί αρθρογράφοι επισημαίνουν παράλληλα πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, σε προεκλογική δραστηριότητα στις 10/3 είχε επιβεβαιώσει την έναρξη «κάποιων συνομιλιών με την Τουρκία» σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με την επισήμανση πως διατηρεί παράλληλες «καρποφόρες συνομιλίες με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως Ισραήλ και Τουρκία παρά το γεγονός οτι διατηρούν ανοιχτούς διαύλους, ωστόσο υπάρχουν αντιθέσεις που απορρέουν απο τους ανταγωνισμούς των δυο αστικών τάξεων στην περιοχή. Αντιθέσεις που εκφράζονται π.χ. με τις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την ισλαμική «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και ο «ηγεμονικός» ρόλος που επιχειρεί να παίξει στο Παλαιστινιακό. Παράλληλα όμως επαναφέρουν τις πληροφορίες πως Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τηλεοπτικά κανάλια που έχουν σχέσεις με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» να σταματήσουν την κριτική στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...