Τουρκία: Έχουμε το βάρος κάθε εξέλιξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απαιτούμε μοιρασιά

Οι θέσεις των τουρκικών πλοίων, του ερευνητικού Oruc Reis, του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz και του ερευνητικού Barbaros
Οι θέσεις των τουρκικών πλοίων, του ερευνητικού Oruc Reis, του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz και του ερευνητικού Barbaros – 16/8/2020 – 18:49/ Πηγή: AIS

Με επιθετικό και προκλητικό τρόπο η Τουρκική αστική τάξη διαμηνύει με ‘ύφος περιφερειάρχη’ προς όλες τις κατευθύνσεις το ‘βάρος’ που σηκώνει στην περιοχή και τις διεκδικήσεις της για την μοιρασιά των ενεργειακών πόρων, στην Ανατ. Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, προχτές Δευτέρα, μιλώντας στο 12ο συνέδριο πρέσβεων στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι «η χώρα μας, η οποία έχει στους ώμους της το βάρος κάθε εξέλιξης στην Ανατολική Μεσόγειο, οπωσδήποτε δεν αποδέχεται να την αγνοούν όταν τίθεται θέμα φυσικών πόρων».

Σχετικά με το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά που επανέρχονται στο προσκήνιο ως μοχλοί πολύπλευρων διεργασιών, πρόσθεσε οτι «Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου, διατηρήσαμε πάντοτε την υπομονή και την ψυχραιμία μας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου (…) Η χώρα μας σε αυτό το θέμα κινείται με την αυτοπεποίθηση που της διασφάλισε το γεγονός ότι έχει δίκιο». Κατέληξε δε ότι «δεν φεύγουμε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το συντομότερο η ΕΕ θα απελευθερωθεί από τη στρατηγική τυφλότητα που έχει απομακρύνει την Τουρκία από την ίδια».

Με πολύπλευρο νόημα απευθυνόμενος στις χώρες της περιοχής, αλλά εμμέσως και στον Μακρόν που προ ημερών διετύπωσε την θέση διακοπής της Τουρκίας απο τις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ, υπογράμμισε οτι «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γλώσσα της απειλής και του εκβιασμού δεν ωφελεί. Η πρότασή μας για σύνοδο των παράκτιων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όπου θα συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι, δείχνει την επιθυμία μας για επίλυση μέσω διαλόγου».

Χτες, μιλώντας στην επέτειο από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «ιστορικό αγώνα» που η κυβέρνησή του διεξάγει «εναντίον εκείνων που θέλουν να καταδικάσουν την Τουρκία σε σύγχρονες διομολογήσεις με τα δεσμά των επιτοκίων, της ισοτιμίας και του πληθωρισμού» και επανέλαβε στόχους που εδώ και καιρό βάζει η τουρκική αστική τάξη: «Θα μπούμε στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στην οικονομία. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο δώρο στον Κεμάλ Ατατούρκ».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά απαντώντας ουσιαστικά σε εκείνους που ‘ευελπιστούν’ οτι με την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, θα αλλάξει η κατάσταση, είπε: «Μην περιμένετε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιτυχίας για πρωτοβουλίες οι οποίες μας αφήνουν εκτός παιχνιδιού». Και αναφερόμενος στους νέους γύρους διαπραγματεύσεων που ετοιμάζονται για το Κυπριακό, είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ξανακαθίσουν σε τραπέζι διαπραγμάτευσης απλά για να συζητήσουν. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν στις πρόσφατες εκλογές».

Πηγή ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...