Τουρκία: Εφετείο ανέτρεψε την αθωωτική απόφαση για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και άλλους 8 σχετικά με το πάρκο Γκεζί

Τουρκικό εφετείο ανέτρεψε σήμερα την απαλλακτική απόφαση για 9 ανθρώπους, μεταξύ αυτών o επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά, σε μια υπόθεση που σχετίζεται με τις μαζικές διαδηλώσεις το 2013, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στη γνώση του Ρόιτερς.

Ο 62χρονος Καβαλά είναι επιχειρηματίας και στέλεχος ΜΚΟ, που συνελήφθη μετά τις αντιδράσεις για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί το 2013 κι ενώ δικαστήριο τον αθώωσε, τον περασμένο Φλεβάρη συνελήφθη πάλι, αυτήν τη φορά με κατηγορίες που τον συνέδεαν με την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, το 2016.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ολοκληρωθεί με την αθώωση-έκπληξη των 9 κατηγορουμένων τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Οι συνολικά 16 κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατηγορήθηκαν ότι οργάνωσαν και διέσπειραν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Γκεζί το 2013. Οι υποθέσεις 7 κατηγορουμένων, που δεν είχαν παραστεί στη δίκη, διαχωρίστηκαν από αυτές των υπολοίπων 9 και η δίκη τους συνεχίζεται.

Τον περασμένο Δεκέμβρη δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την παράταση της κράτησής του και την έναρξη νέας έρευνας. Την εξέλιξη αυτή είχε καταδικάσει η ΕΕ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του, ενώ το ίδιο έχουν ζητήσει και οι ΗΠΑ.

Δικαστικά έγγραφα δείχνουν πως το εφετείο ανέτρεψε την απαλλακτική απόφαση και αποφάσισε να στείλει πίσω στο δικαστήριο την υπόθεση. Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε για την ανατροπή το δικαστήριο ανέφερε ότι ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σκεπτικό της ετυμηγορίας και ότι μια δεύτερη υπόθεση σε βάρος του Καβαλά θα πρέπει να εξεταστεί κατά την έκδοση της ετυμηγορίας στην υπόθεση του Γκεζί. Στις κινητοποιήσεις του 2013 συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια που είχε εγκρίνει ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν για την ανέγερση ενός αντιγράφου οθωμανικών στρατώνων στο πάρκο Γκεζί της πόλης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...