Τουρκία: Εκμεταλλεύεται το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ

Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου
Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου / Πηγή: Google

Την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Μέση Ανατολή, όπως αυτοί εκφράζονται και με το νέο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, αξιοποιεί η τουρκική αστική τάξη. Σκοπός της να δυναμώσει το παζάρι για τις διεκδικήσεις της στην περιοχή. Η Τουρκία επανέφερε σενάρια για ενδεχόμενη διαπραγμάτευση ΑΟΖ με την παλαιστινιακή πλευρά (όπως είχε γίνει και το περασμένο καλοκαίρι), την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να εμφανιστεί ως «υπερασπιστής» των απανταχού μουσουλμάνων, αλλά και να κρατήσει ανοιχτούς «διαύλους» με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, σχετικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» περιλάμβανε επισημάνσεις (και) του «αρχιτέκτονα» του παράτυπου συμφώνου Τουρκίας – Λιβύης, Τζιχάτ Γιαϊτζί. Μεταξύ άλλων επικαλείται και τη σχετική «συμφωνία» που η Άγκυρα έχει υπογράψει με το ψευδοκράτος («Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» – ΤΔΒΚ) στην Κύπρο για οριοθέτηση ΑΟΖ. Ισχυρίζεται ότι μια τέτοια συμφωνία «θα συμβάλει στη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και ως εκ τούτου θα ενισχύσει την πραγματική πολιτική υποστήριξη προς την Παλαιστίνη».

Μεταξύ άλλων ο Γιαϊτζί αναφέρει ότι και η «συμφωνία» με την ΤΔΒΚ «ισχύει» παρότι η ΤΔΒΚ δεν είναι μέλος του ΟΗΕ, γι’ αυτό και «ομοίως, μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί με την Παλαιστίνη».

Τουρκία: Ζητά τη συμμετοχής σε Πρόγραμμα PESCO

Χάρτης που απεικονίζει τα κράτη μέλη της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO)
Χάρτης που απεικονίζει τα κράτη μέλη της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο μεταξύ, την κλιμάκωση του παζαριού της ΕΕ με την Τουρκία επιβεβαιώνουν και οι διαπραγματεύσεις για πιθανή ένταξη της Τουρκίας σε πρόγραμμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), που φαίνεται μάλιστα να συναντά τη μεγάλη ικανοποίηση της Γερμανίας. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Ναμπίλα Μασραλί επιβεβαίωσε ότι «η Τουρκία έστειλε επιστολή στις Κάτω Χώρες ζητώντας τη συμμετοχή σε Πρόγραμμα Στρατιωτικής Κινητικότητας. Οι Κάτω Χώρες, ως συντονιστής του εν λόγω έργου, ανέφεραν ότι το αίτημα θα αξιολογηθεί από τα μέλη του έργου, σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες, όπως συνέβη και με προηγούμενα αιτήματα. Αυτή η εσωτερική διαδικασία συνεχίζεται».

Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» μετέδωσε ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ έχει χαρακτηρίσει τα σχετικά σχέδια «μεγάλη επιτυχία». Τα προηγούμενα χρόνια η Γερμανία είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου η Γαλλία να άρει τις αντιρρήσεις της για συμμετοχή τρίτων χωρών σε προγράμματα της PESCO. Η ίδια πηγή μιλά για «διπλωματικούς κύκλους» που «εκφράζουν την προσδοκία ότι μια τουρκική συμμετοχή στην PESCO θα βελτίωνε τη συνεργασία της Αγκυρας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα συνέβαλλε στην εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Δείτε ακόμα...