Τουρκία: Επανέναρξη του διαλόγου και κλιμάκωση των συμμαχιών της

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245
Φώτο Αρχείου / Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245) / Πηγή: Turkish Navy

«Η ΕΕ είναι ανοιχτή και έτοιμη για συνομιλίες με την Τουρκία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και την επίλυση των διαφωνιών». Αυτό επισήμανε με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα, Γιούργκεν Σουλτς. Χαρακτήρισε «την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», «σημαντικό πρώτο βήμα και καλά νέα για ολόκληρη την περιοχή».

Στο πλαίσιο των σχεδίων συνεκμετάλλευσης- συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, στην Κύπρο και συνολικά στην περιοχή, ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι «πριν καταστεί δυνατή η έναρξη αληθινά εποικοδομητικών συνομιλιών, χρειάζεται να ξαναχτιστεί η χαμένη εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη διαλόγου προσανατολισμένου στο αποτέλεσμα και βασισμένου στον αμοιβαίο σεβασμό». Πρόσθεσε δε ότι «τα θέματα της ελληνοτουρκικής ατζέντας είναι περίπλοκα, αλλά μπορούν να λυθούν».

Επικεντρώνοντας στη «μεγάλη εικόνα» στην ευρύτερη περιοχή όπου εντάσσονται και τα Ελληνοτουρκικά και αφού τόνισε ότι «οι Γερμανοί εργαστήκαμε σκληρά για να ενισχύσουμε τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας», ο Σουλτς υπογράμμισε πως «η Τουρκία αποτελεί για μας σημαντικό εταίρο και έχουμε κάθε συμφέρον στη διατήρηση καλών σχέσεων με αμοιβαίο σεβασμό». Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, είπε πως «συνδεόμαστε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο» και πως «πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να συνδιαλεγόμαστε και να συνεργαζόμαστε πάνω σε λύσεις», ξεχωρίζοντας δε την οικονομική διάσταση των γερμανοτουρκικών σχέσεων επεσήμανε ότι «η Γερμανία αποτελεί την πιο σημαντική αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές και εμείς είμαστε ο 2ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας».

Στο ίδιο ύφος και το Ισραήλ

Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ στην Αθήνα (Γενάρης 2020)
Φώτο Αρχείου / Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ στην Αθήνα (Γενάρης 2020) / Πηγή: Eurokinissi

Ενδεικτικές της όξυνσης των πολύπλευρων διευθετήσεων με την Τουρκία, είναι και οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς στο κανάλι «CNBC Middle East»:

«Θα χαρώ πολύ να δω την Τουρκία να συμμετέχει στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου», είπε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία να αλλάξει την περιφερειακή της στάση όσον αφορά την αντιπαράθεσή της με ορισμένους από τους γείτονές της, προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας». Παρουσίασε δε ενδεχόμενη συμμετοχή της Άγκυρας στο Φόρουμ ως κάτι «καλό για την εμπορική συνεργασία» και τόνισε ότι «ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα στην τουρκική συμμετοχή». Ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία και το Ιράν είναι δύο πολύ ισχυροί και σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή».

Στην ίδια ρότα, και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην «Καθημερινή» επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει μονογαμία στις διμερείς σχέσεις» και ότι η Τουρκία «είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή (…) Το να έχουμε βελτιωμένες σχέσεις είναι σίγουρα ένας στόχος».

Αναφερόμενος στις τριμερείς που στήνει η Ελλάδα με Ισραήλ και χώρες του Κόλπου, ο Αμράνι ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία έρχεται να «συμπληρώσει» την παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή ως «παρόχων ασφαλείας»: «Αντί να εξαρτώμεθα, να περιμένουμε και να ζητάμε, μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο συμπλήρωσης των αμερικανικών επενδύσεων και της πολιτικής στην περιοχή και να γίνουμε πιο σημαντικοί απ’ ό,τι συνήθως είμαστε».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα στα πρόσφατα χρόνια συνεισέφερε πολλά στη σταθερότητα και τη διπλωματία στην περιοχή, μέσα από το πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών. Ελπίζω κάποια στιγμή όλες αυτές οι τριμερείς να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη και να μας επιτρέψουν φόρουμ συνεργασίας στο πρότυπο του “East Mediterranean Gas Forum”, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε όλες τις χώρες. Υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό ρόλο. Όχι μόνο ως προξενητής αλλά και ως μηχανή και έμπνευση για περαιτέρω συνεργασία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...