Τουρκία: Επιδιώκει μνημόνιο με Παλαιστίνη;

Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου
Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου / Πηγή: Google

Η Τουρκία επιδιώκει να υπογράψει μνημόνιο με την Παλαιστίνη όπως τονίζει η ΥΕΝΙ SAFAK στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη». Η Τουρκία παρουσίασε νέο χάρτη που την ενώνει με τη Λιβύη και έχει βλέψεις να κάνει το ίδιο και με την Παλαιστίνη. «Η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβυης μπορεί να αλλάξει ισορροπίες», αναφέρει η εφημερίδα.

Επίσης, ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί, προτείνει άμεση υπογραφή συμφωνίας με την Παλαιστίνη.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση

Στο μεταξύ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενισχύει τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή μέσω και του ‘Παλαιστινιακού’, λέγοντας πως «το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση». Δήλωσε, επίσης, ότι η Τουρκία θέλει να ηγηθεί στον Ισλαμικό κόσμο δήλωση που είναι κρίκος προηγούμενων του Ερντογάν όπου καλούσε σε ενότητα του Ισλαμικού κόσμου και στην Ευρώπη, προωθώντας τον ηγετικό ρόλο της χώρας σ΄αυτήν την θρησκευτική ενότητα έναντι ανταγωνιζόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

«Ήρθε η στιγμή να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας. Η παγκόσμια κοινότητα των Μουσουλμάνων περιμένει από εμάς να ηγηθούμε. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα. Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο δηλώσεις.»

Γιαβούζ Σελίμ Κιράν: Η μειονότητα είναι τουρκική και έχει αυτονομία για την εκπαίδευση και τη θρησκεία

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν κατηγορεί την Ελλάδα για την καταπιεστική πολιτική στη μειονότητα. «Η μειονότητα είναι “τουρκική” και έχει αυτονομία για την εκπαίδευση και τη θρησκεία», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα η δήλωση αναφέρει ότι :

«Δεν θα επιτρέψουμε, με κανέναν τρόπο, τη διάβρωση των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν στην “τουρκική” μειονότητα της Δυτικής Θράκης με τη Συμφωνία της Λωζάνης. Η άρνηση του ελληνικού κράτους ότι η μειονότητα είναι “τουρκική”, δεν εξαλείφει την “τουρκική ταυτότητα” των ομογενών μας».

Ενώ το καθεστώς της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και η αυτονομία της ως προς την εκπαίδευση και τη θρησκεία καθορίζονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους “εκλεγμένους” θρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας.»

Με πληροφορίες από skai.gr

Δείτε ακόμα...