Τουρκία: Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ από αύριο στο φόντο των παζαριών για τη νατοϊκή συνοχή

Πηγή: ΝΑΤΟ

Με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και την όξυνση του παζαριού για την ενίσχυση της συνοχής στη «νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα πραγματοποιήσει από αύριο τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Στόλτενμπεργκ θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Στο επίκεντρο των επαφών του γγ της λυκοσυμμαχίας θα βρεθεί ο ρόλος της Τουρκίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην εύθραυστη συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, καθώς και η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις για το θέμα παρά την καταρχήν συμφωνία της στη σύνοδο κορυφής, τον περασμένο Ιούνη στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, στόχος του Στόλτενμπεγκ είναι η στενή πρόσδεση της Άγκυρας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, σε μία περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να ερευνά πεδία συνεργασίας και με το ευρασιατικό μπλόκ, όπως διαφάνηκε από την παρουσία Ερντογάν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συνεχιστεί το παζάρι ανάμεσα στις δύο πλευρές σχετικά με την αναβαθμισμένη θέση που διεκδικεί η Άγκυρα στο νέο ρόλο ΝΑΤΟ, όπως αυτός εκφράζεται στην στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030», παζάρι που πιθανότατα θα αφορά και τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας   

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...