Τουρκία: Επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας

Άγκυρα- Τουρκία

O ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχτηκε χτες στην Άγκυρα την υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Εμινέ Τζεπάρ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι εξελίξεις σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ανάμεσα σε άλλα ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η χώρα του εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη που προσφέρει η Ουκρανία στην εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «ως αποφασιστικοί υπερασπιστές του αγώνα της Κριμαίας είμαστε πάντοτε στο πλευρό των Κριμαίων Τατάρων», με φόντο τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας και στα δύο αυτά μέτωπα.

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι σήμερα θα βρεθεί στην Άγκυρα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που μεταξύ άλλων θα υπογράψει και συμφωνία διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Αντρέι Ταράν, η συμφωνία θα εστιάζει στην «εγγύηση της ασφάλειας και της ειρήνης» στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία δείχνει να ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων για την τεχνογνωσία που διαθέτουν στρατιωτικές βιομηχανίες της Ουκρανίας και τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει για νέα οπλικά συστήματα που αναπτύσσει. Για παράδειγμα, η ουκρανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων «SE Ivchenko – Progress», θυγατρική του κολοσσού «Ukroboronprom», συγκεντρώνει τη μεγάλη προσοχή της Αγκυρας, ενώ ήδη παράγει κινητήρες τύπου AI-35 για τον νέο πύραυλο «Gezgin», που ετοιμάζει η Τουρκία. Η «SE Ivchenko – Progress» ήδη σχεδιάζει και κατασκευάζει κινητήρες για 66 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών σε πάνω από 100 χώρες. Πολλοί εντοπίζουν σε μια τέτοια συνεργασία μεγάλη δυναμική, σχολιάζοντας ότι «η οικογένεια κινητήρων τύπου AI-35 έχει φτιαχτεί για να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ανεπτυγμένα πυραυλικά συστήματα», ενώ παρομοιάζουν το πυραυλικό σύστημα «Gezgin» με τους αμερικανικούς «Τόμαχοκ».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...