Τουρκία: Επισπεύδονται οι εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία τις 14 Μαΐου

Η επίσπευση των εκλογών με πιθανότερη ημερομηνία τις 14 Μαΐου φαίνεται ότι «κλείδωσε» στην Τουρκία, μετά και από τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη ημερομηνία είπε ότι «φτάνει, ο λόγος, η απόφαση και το μέλλον ανήκει στο έθνος (…) ζητάμε τη στήριξη του έθνους μας το 2023», παραπέμποντας έτσι σε μια ημερομηνία που συνδέθηκε με την εκλογική νίκη του πρωθυπουργού, τη δεκαετία 1950-1960 του κόμματος του Αντνάν Μεντέρες.

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών στα οποία η τουρκική αστική τάξη αναζητά το καταλληλότερο πολιτικό προσωπικό για να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Ο επικεφαλής του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος ΑΚΡ, Ερντογάν επέκρινε τη συνεργασία των «6» μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (όπου συμμετέχει το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το φιλελεύθερο IYI και άλλα σχήματα προερχόμενα από διασπάσεις του ΑΚΡ) είπε ότι «το έθνος μας θα πει «φτάνει» σε αυτούς τους πραξικοπηματίες», κατηγορώντας τις δυνάμεις αυτές ότι «θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μέσω ενός προέδρου-μαριονέτα» και ότι «το έθνος θα απαντήσει στο «τραπέζι των 6» την ίδια μέρα μετά από 73 χρόνια». Πρόσθεσε ότι «είμαστε ένα κόμμα που έχει θέσει τους στόχους του σύμφωνα με το εύρος του 2023 εδώ και πολλά χρόνια (…) Το 2023 είναι και το σύμβολο της 20ετούς πολιτικής εργασίας και υπηρεσιών μας και η αρχή του «τουρκικού αιώνα» (…) Προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές του 2023 με τον ενθουσιασμό να οικοδομήσουμε το όραμα του αιώνα της Τουρκίας, παλεύοντας με τις επιπτώσεις των πρόσφατων κρίσεων στον κόσμο, στη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας τις αυταπάτες των φρικτών συμμαχιών…»

Αλλά και ο – ηγέτης του Εθνικιστικού κινήματος, συνεργάτη του ΑΚΡ – Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε «ας τελειώσουμε αυτό το έργο τον Μάιο και ας δώσουμε το λόγο και την απόφαση στο ευλογημένο θέλημα του αγαπημένου μας έθνους».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κατήγγειλε ότι δέχεται (αόριστα) απειλές «με όπλα και δολοφονίες (…) Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο… Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν αυτές οι απειλές» και πρόσθεσε ότι «από την έδρα αυτή απευθύνομαι σε αυτές τις συμμορίες, στη μαφία σε αυτές τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Ανέντιμοι, άτιμοι, βλάκες, αλεπούδες. Δεν θα φοβηθώ. Αντί να γονατίσω μπροστά σας προτιμώ να πεθάνω όρθιος!»

Ο δε πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού, σοσιαλδημοκρατικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που κρατείται από το 2016 έχοντας καταδικαστεί για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις», κατήγγειλε ως «ενσυνείδητη πολιτική επιλογή» τη συνεχιζόμενη προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το HDP «δημιουργώντας κενό και χάος στην αντιπολίτευση (…) πριν από τις εκλογές».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...