Τουρκία: Εξομάλυνση σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) μετέβη σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου ηγέτη στη χώρα από το 2013, καθώς οι δύο χώρες αρχίζουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους – που παρέμεναν τεταμένες από χρόνια – σε μια στροφή προς μια οικονομική εταιρική σχέση. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν 13 συμφωνίες, μεταξύ των οποίων για την άμυνα, το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, τη βιομηχανία και την οικονομία.

Τουρκικές πηγές είχαν αναφέρει ότι αναμένεται να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική και οικονομική συμφωνία, καθώς και να υπογράψουν μια επιστολή προθέσεων για την έναρξη συναντήσεων με σκοπό τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχτηκε ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, ο de facto ηγέτης των ΗΑΕ, ο οποίος επισκέφθηκε την ’Αγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο όταν υπογράφηκαν επενδυτικές συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, στοχεύουμε να αναπτύξουμε τη δυναμική που έχουμε κατακτήσει με τα ΗΑΕ και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι σχέσεις στο επίπεδο που τους αξίζει», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης πριν αναχωρήσει.

Ο Ερντογάν είπε ότι κατά την επίσκεψή του η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιδιώξουν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και να αναζητήσουν ευκαιρίες στις «συμπληρωματικές δομές των οικονομιών των δύο χωρών».

Η επίσκεψη του Ερντογάν στα ΗΑΕ «ανοίγει νέα σελίδα και συνάδει με τον στόχο των Εμιράτων να ενισχύσουν τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιφέρεια», ανέφερε χθες Κυριακή ο Ανουάρ Γκαργκάς, σύμβουλος για διπλωματικά θέματα της προεδρίας των ΗΑΕ.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε πάνω από 6,3 δισ. ευρώ, αυξήθηκε με άλλα λόγια κατά 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, το WAM.

Το σύνολο των επενδύσεων των Εμιράτων στην Τουρκία έφθασε σχεδόν τα 4,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, πάντα σύμφωνα με το WAM, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στα ΗΑΕ –στις κατασκευές, στα ακίνητα, στα χρηματοοικονομικά, στον τομέα των ασφαλίσεων, στη βιομηχανία, – έφθασαν τα 312 εκατ. ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Anadolu

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...