Τουρκία: Φουντώνουν τα παζάρια ενόψει β’ γύρου

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ

Φουντώνουν τα παζάρια ενόψει β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία (28 Μάη), μετά τη πρωτιά του νυν Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στον α’ γύρο, με ποσοστό 49,5%, έναντι 44,89% του υποψηφίου της «Εθνικής Συμμαχίας», Κ. Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος στηρίχθηκε και από το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό HDP.

Με τους δύο υποψηφίους να διαγκωνίζονται για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα το παζάρι της Αγκυρας με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη γεωπολιτική αναβάθμιση του τουρκικού κεφαλαίου, τη βδομάδα που πέρασε ο Ερντογάν «κάρφωσε» τον Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας ότι «προκάλεσε τη Ρωσία» με τις καταγγελίες του, τις τελευταίες μέρες πριν τον α’ γύρο, για παρέμβαση της Μόσχας στις τουρκικές εκλογές.

Ο δε Κιλιτσντάρογλου, με το βλέμμα στους ψηφοφόρους του Σινάν Ογάν (προερχόμενος από το εθνικιστικό MHP συγκέντρωσε 5,17% στον πρώτο γύρο), ύψωσε τους τόνους απέναντι στην «τρομοκρατία» (όπως χαρακτηρίζει η Αγκυρα το κουρδικό ΡΚΚ) αλλά και απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Την Παρασκευή ο Κιλιτσντάρογλου είχε συνάντηση στα γραφεία του κόμματος «Νίκη» με τον Ογάν, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε κάποια στήριξη για τον β’ γύρο. Ο Κιλιτσντάρογλου μίλησε για «μια φιλική και παραγωγική συνάντηση», στην οποία «συζητήσαμε τα προβλήματα της Τουρκίας και τα ζητήματα του κόσμου» και «κάναμε αξιολογήσεις». Ο εκπρόσωπος του κόμματος «Νίκη», Ουμίτ Οζντάγ, είπε ότι «είχαμε κάποιες ερωτήσεις, τις θέσαμε, λάβαμε λεπτομερείς απαντήσεις και θα κάνουμε αξιολογήσεις με τα εξουσιοδοτημένα συμβούλιά μας (…) θα προβούμε ξανά σε αξιολογήσεις και θα μοιραστούμε τις απόψεις μας με το τουρκικό κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι η «Λαϊκή Συμμαχία» του Ερντογάν έχει ήδη διασφαλίσει τον έλεγχο της Βουλής, καταλαμβάνοντας τις 322 από τις 600 έδρες, κάτι που αξιοποιείται ως «χαρτί» από τον Τούρκο Πρόεδρο και για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, στο όνομα της «σταθερότητας» της χώρας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...