Τουρκία: Η επιστολή των απόστρατων ναυάρχων υπονοεί ένα «πολιτικό πραξικόπημα» δηλώνει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε με σφοδρότητα σήμερα σε μια ομάδα απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το σχέδιο Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», καλώντας την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, με τον Τούρκο πρόεδρο να τους κατηγορεί ότι υπονοούν ένα «πολιτικό πραξικόπημα».

«Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να εκδίδουν δηλώσεις που περιέχουν υπαινιγμούς για ένα πολιτικό πραξικόπημα. Κανένας αξιωματικός εν αποστρατεία δεν έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια τέτοια πορεία», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ’Αγκυρα.

Πρόσθεσε ότι η επιστολή αυτή ξεπερνά την ελευθερία της έκφρασης, αν και τόνισε ότι είναι δεσμευμένος στη Συνθήκη.

Νωρίτερα σήμερα, 10 απόστρατοι ναύαρχοι συνελήφθησαν μετά την ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι στην οποία επικρίνουν το σχέδιο Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» και καλούν τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία ρυθμίζει τους όρους διεύλευσης των πλοίων από τα Τουρκικά Στενά (Στενά του Βοσπόρου, Ελλήσποντος και Δαρδανέλια), το φυσικό θαλάσσιο πέρασμα που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο δηλαδή, όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα». Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν αυτήν την κοινή δήλωση, τονίζοντας πως αποτελεί μια απευθείας πρόκληση σε μια πολιτική κυβέρνηση, λέγοντας πως η στάση αυτή θυμίζει παλιότερες παρεμβάσεις του στρατού και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η συζήτηση για μια πιθανή αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνθήκη του Μοντρέ άνοιξε στο φόντο του σύνθετου ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού που κλιμακώνεται σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική. Το τουρκικό κεφάλαιο εκφράζεται ανησυχία εδώ και χρόνια γιατί η δωρεάν διεύλευση τόσων πλοίων ετησίως δεν του αποφέρουν κανένα όφελος. Μάλιστα, το 2011 η (τότε) κυβέρνηση του ΑΚΡ ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», για την οποία να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και πολλοί κινεζικοί όμιλοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...