Τουρκία – ΗΠΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Καλίν – Σάλιβαν

Κοινή άσκηση ΗΠΑ - Τουρκίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο - 28/7/2020
Φώτο αρχείου / Κοινή άσκηση ΗΠΑ – Τουρκίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο – 28/7/2020 / Πηγή: usnavy

Η σημασία που έχει η Ανατολική Μεσόγειος για τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ αναδείχθηκε και στη χτεσινή νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, κυρίως για πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά θέματα, την «κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», τη «διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας» και «άλλα περιφερειακά θέματα». Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τονίστηκε η σημασία να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν ο μηχανισμός που θα εξασφαλίσει έναν ρεαλιστικό, προγραμματισμένο και βιώσιμο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Καλίν ανέφερε ότι η Τουρκία, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε υποστήριξη για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε σπεύσει και αυτό σε επιστολή απάντησης σε βουλευτή να τονίσει ότι «η Άγκυρα συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά στις αποστολές της Συμμαχίας (του ΝΑΤΟ)» και ότι «οι αμυντικές σχέσεις συνεργασίας αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα εναντίον της κακής επιρροής στην περιοχή». Η επικοινωνία σκόπιμα προηγήθηκε της σημερινής επίσκεψης του Ερντογάν στο Κίεβο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...