Τουρκία – Ιράκ: Συζητήσεις για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Διμερείς σχέσεις, συνεργασία στους τομείς της διαχείρισης υδάτινων πόρων, στην ενέργεια και στο εμπόριο αλλά και πάνω στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ανοικοδόμηση του Ιράκ συζήτησαν σήμερα στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουδάνι.

Ο Σουδάνι, που ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, ήταν επικεφαλής μεγάλης κυβερνητικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας. Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν η συνεργασία στην διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς το Ιράκ τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ξηρασία, αλλά και από τη σημαντική μείωση εισροής νερού στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη λόγω των φραγμάτων που έχει φτιάξει η Τουρκία.

Συζήτησαν επίσης την διμερή εμπορική συνεργασία στο πλαίσιο κατασκευής του μεγάλου ιρακινού «Μεγάλου Λιμανιού αλ Φάου» που βρίσκεται στο νότιο Ιράκ, κοντά στην πόλη Βασόρα, στον Περσικό Κόλπο και έχει αναλάβει να φτιάξει η κορεατική εταιρία Daewoo Engineering & Construction εδώ και μία δεκαετία. Μετά την ολοκλήρωσή του το «Μεγάλο Λιμάνι αλ Φάου» αναμένεται να είναι και το μεγαλύτερο σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...