Τουρκία – Ιράν: Δέσμευση για βελτίωση σχέσεων

Οι ηγέτες των δύο χωρών Ραϊσί και Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας

Στο περιθώριο της 15ης Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν Ασγκαμπάτ, οι ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και έπειτα ανακοινώθηκε πως θα προχωρήσουν σε μία “συνολική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών“.

Ερντογάν και Ραϊζί συμφώνησαν επίσης να συγκαλέσουν μια συνεδρίαση σε υψηλό επίπεδο στην επόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη. Ο Πρόεδρος του Ιράν μεταξύ άλλων επέμεινε στο ότι “τα περιφερειακά προβλήματα πρέπει να λυθούν από τις δυνάμεις της περιοχής. Η παρουσία και εμπλοκή τρίτων θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.” Αναφέρθηκε επίσης στους ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας – Ιράν – Αζερμπαϊτζάν, ενώ συνέχισε δηλώνοντας πως υπάρχει περιθώριο να αναπτυχθούν μέσω του εμπορίου στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν, καταφέρθηκε ενάντια στις ΗΠΑ που εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τρομοκράτες, όπως το ISIS και το ΡΚΚ δημιουργώντας αστάθεια και τρόμο και για το λόγο αυτόν προκύπτει και η ανάγκη συνεργασίας των περιφερειακών δυνάμεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρήνη. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής μπορούν να οικοδομήσουν ένα τη σταθερότητα και την ασφάλεια.”

Περιγράφοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ως “ιστορικές“, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι “συμφωνήθηκε να συζητήσουμε σχετικά με τη συνολική βελτίωση των σχέσεών μας και την άρση ορισμένων εμποδίων“.

Πηγή: solhaber

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...