Τουρκία – Ισραήλ: Προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων

Η Τουρκία αίρει την απαγόρευση εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ τον Μάη του 2020 μετά από 10 χρόνια
Φώτο Αρχείου / Η Τουρκία αίρει την απαγόρευση εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ τον Μάη του 2020 μετά από 10 χρόνια / Πηγή: Twitter

Πριν αναχωρήσει χτες για το Κίεβο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του Ισαάκ Χέρτζογκ θα επισκεφτεί επίσημα τη χώρα του, μες στον Μάρτη, επιταχύνοντας την προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων. Μάλιστα, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι ειδικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών ήδη προετοιμάζουν την επίσκεψη Χέρτζογκ και ότι τις επόμενες μέρες πιθανώς θα συναντηθούν στο Ισραήλ.

«Θα καταβάλουμε προσπάθειες ώστε οι διμερείς μας σχέσεις να εξελιχθούν διαφορετικά (από ό,τι είναι σήμερα). Μπορώ να πω ότι και οι Ισραηλινοί μοιράζονται την ίδια πεποίθηση (…) θα ξεκινήσουμε με προκαταρκτικές επαφές και μετά θα ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία (σ.σ. αποκατάστασης των σχέσεων)», είπε.

Κίνα: Τουρκία και Ισραήλ χρειάζεται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους

20 χρόνια στρατιωτικής συνεργασίας Ενόπλων Δυνάμεων Ισραήλ με το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας
Φώτο Αρχείο / 20 χρόνια στρατιωτικής συνεργασίας Ενόπλων Δυνάμεων Ισραήλ με το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας / 2021

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές της σημασίας που έχουν οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι οι αναλύσεις και στα ασιατικά ΜΜΕ. Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» φιλοξενούσε χτες εκτενές δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται πως «η “real politik” υπαγορεύει πως Τουρκία και Ισραήλ χρειάζεται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους» και εκτιμήσεις όπως ότι «φαίνεται πως υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων στις δύο χώρες, που είναι ευεργετική και για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι πιθανώς οι δύο χώρες θα διορίσουν πρέσβεις πάλι η μία στην άλλη πριν την επίσκεψη Χέρτζογκ και συμπληρωνόταν: «Μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συμφωνήσουν να ξεπεράσουν δραστικά διαφορετικές απόψεις (που παραμένουν σε διάφορα θέματα) και αν θα διαμορφώσουν μηχανισμούς για να διατηρήσουν τη σχέση σε φάσεις κρίσης (…) Τα βήματα της Τουρκίας για να “σπάσει” την απομόνωση στην περιοχή θα ωφελούσαν και τους πρώην αντιπάλους της, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου. Θα ήταν μια ευκαιρία “αμοιβαίου οφέλους” για Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτο».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...