Τουρκία – Ισραήλ: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις μετά τη σύλληψη 15 υπόπτων για κατασκοπεία

Τουρκία - HDP - Αστυνομία
(Φωτό αρχείου)

Στη σύλληψη 15 υπόπτων για κατασκοπία προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, με τα άτομα αυτά να κατηγορούνται, όπως αναφέρουν τα μέσα της χώρας, για συνεργασία με την ισραηλινή Μοσάντ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι ύποπτοι συνελήφθησαν πριν από έναν μήνα, ενώ έδιναν πληροφορίες στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για Τούρκους πολίτες και ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα. Σχετικά με τους φοιτητές, αυτοί φέρονται να εργάζονται σε προγράμματα του υπουργείου Άμυνας. 

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah σημειώνει ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) έπειτα από αντικατασκοπευτικές έρευνες ενός έτους.

Αναμένεται η άσκηση ποινικής δίωξης στους συλληφθέντες, Άραβες στην καταγωγή, οι οποίοι φέρονται να κρατούνται σε πέντε διαφορετικά κελιά.

Με βάση το ρεπορτάζ της Sabah η ομάδα των 15 που κατηγορούνται για κατασκοπία φέρεται να δρούσε σε τέσσερις τουρκικές επαρχίες. Οι ύποπτοι παρακολουθούνταν για περίπου έναν χρόνο και η ΜΙΤ διαπίστωσαν ότι παρακολουθούσαν κυρίως Παλαιστίνιους που ζούσαν στην Τουρκία. 

Η σχέση της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ έχει περάσει από «σαράντα κύματα» τα τελευταία χρόνια με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να εμφανιστεί ως προστάτης των Παλαιστινίων στην περιοχή, ενώ έχει εκτοξεύσει σφοδρές επιθέσεις κατά της συμπεριφοράς του Ισραήλ.

Τον περασμένο Μάιο, άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει λόγο για «αηδιαστικές επιθέσεις» εκφράζοντας τη στήριξή του στα «αδέλφια τους Παλαιστίνιους σε όλες τις περιστάσεις».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...