Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν αεροπορικές περιπολίες του ΝΑΤΟ

Μαχητικά αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία αναλαμβάνουν καθήκοντα αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα, φρουρώντας τους ουρανούς πάνω από την Ισλανδία έως και την περιοχή της Βαλτικής.

«Ευχαριστούμε τους Συμμάχους μας τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία για τη συμβολή τους στις αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Το Air Policing βοηθάει να διατηρούμε τους ουρανούς μας ασφαλείς όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα αλληλεγγύης της Συμμαχίας, αποδεικνύοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα να προστατεύσει όλους τους Συμμάχους», είπε.

Την Τετάρτη (7 Ιουλίου 2021) τέσσερα αμερικανικά F-15 προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Keflavik για να πραγματοποιήσουν την αεροπορική αστυνόμευση στην Ισλανδία. Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ είναι σε κατάσταση αναμονής για να αναλάβουν αποστολή στον εναέριο χώρο της Ισλανδίας. Την Τρίτη (6 Ιουλίου 2021), τέσσερα τουρκικά F-16 έφτασαν στην αεροπορική βάση του Μάλμπορκ στην Πολωνία για να συνεργαστούν με την πολωνική αεροπορία για τη διασφάλιση της εναέριας ασφάλειας στην περιοχή. Τα τουρκικά αεροσκάφη και το προσωπικό υποστήριξης θα παραμείνουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σε όλη την Ευρώπη, τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο, έτοιμα να αναλάβουν αποστολή σε περίπτωση ύποπτων ή αιφνιδιαστικών πτήσεων στον εναέριο χώρο των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι το 2020 οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ προέβησαν σε πάνω από 400 αναχαιτίσεις αεροσκαφών, κυρίως από τη Ρωσία.

Εξαπλώνεται το ΝΑΤΟ, από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Με τον τρόπο αυτό ασκεί κλιμακούμενες πιέσεις προς την Ρωσία. Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσικής κυβέρνησης ότι οποιοσδήποτε παραχωρεί χώρο σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, αυτομάτως καθίσταται στόχος, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να κωφεύουν, υπηρετώντας όχι τα συμφέροντα των λαών τους, αλλά συμφέροντα των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ.

Πριν λίγες μέρες η αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ που είναι επιφορτισμένη για τις αεροπορικές περιπολίες, συμπλήρωσε 60 χρόνια και πανηγυρίστηκε δεόντως, δίνοντας υποσχέσεις για μεγαλύτερη ένταση στις δραστηριότητές της.

Αυτά, αλλά και όλα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Είναι η ώρα το σύνθημα «ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρας στους φονιάδες των λαών», να γίνει πράξη. Τώρα. Γιατί κάθε ώρα που περνά, φέρνει τους λαούς όλο και πιο κοντά στη λαιμητόμο ενός ανεξέλεγκτου θερμού επεισοδίου.

Γιάννης Αγγέλου, Σχης (ΜΧ) εα, ΜΒΑ, Ms’c

Δείτε ακόμα...