Τουρκία – Κατεχόμενα: Αναβάθμιση υποδομών που διατηρεί ο κατοχικός στρατός στο ψευδοκράτος

Παραλία Βαρωσίων, περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Παραλία Βαρωσίων, περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, Κύπρος – Πηγή: Twitter

Εξελίξεις αναμένονται με μοχλό και τα Βαρώσια, που στις 20 του μήνα αναμένεται να επισκεφτεί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν για να παραστεί στα εγκαίνια μιας σειράς έργων. Τουρκία και κατοχικές αρχές ετοιμάζουν νέες προκλήσεις, μεθοδεύοντας αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών που διατηρεί ο κατοχικός στρατός στο ψευδοκράτος ώστε να εξελιχθούν σε μόνιμες βάσεις, ενώ την ίδια ώρα επανέρχονται σταθερά οι προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία ανεξάρτητα από το αν και το πότε προκύψει μια συνολική «διευθέτηση» του Κυπριακού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη διάρκεια συναντήσεων που είχε στη νότια Τουρκία επέμεινε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (TRNC) είναι σημαντική και για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου συνολικά, και ειδικά για την ασφάλεια της τουρκικής ακτογραμμής στην περιοχή». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η σημασία της περιοχής συνδέεται και με τους ενεργειακούς της πόρους.

Ο Τατάρ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα τεθούν υπό τη διοίκηση κανενός. Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές «οι πραγματικότητες στην περιοχή», αλλά και ότι «στις 20 Ιουλίου (σ.σ. επίσκεψη Ερντογάν και εκδηλώσεις στα Βαρώσια) θα σταλούν πολύ σημαντικά μηνύματα στον κόσμο από την Κύπρο».

Δείτε ακόμα...