Τουρκία: Κινδυνεύει με επταετή κάθειρξη η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

Τουρκική Σημαία Τουρκία
Πηγή: Eurokinissi

Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 7,5 έτη για δηλώσεις της σχετικά με πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον Κούρδων ανταρτών.

Η Φιντζαντζί συνελήφθη στις 26 Οκτωβρίου στα προάστια της Άγκυρας και φυλακίστηκε την επόμενη μέρα για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», επειδή ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK στο Ιράκ.

Κατηγορίες για προσφυγή σε χημικά όπλα διατυπώθηκαν από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο και Κούρδοι μαχητές διένειμαν έναν κατάλογο με 17 ονόματα και φωτογραφίες προσώπων που εμφανίζονταν ως «μάρτυρες», γιατί έχασαν τη ζωή τους από τοξικά αέρια στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει εκστρατεία «παραπληροφόρησης».

Μη επαληθευμένα πλάνα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ως «συκοφαντία».

Στις αρχές Νοεμβρίου πέντε ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ ζήτησαν από την Τουρκία την άμεση αποφυλάκιση της Φιντζαντζί.

Πηγή: CNN

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...