Τουρκία: Κλιμακώνει τις αμφισβητήσεις για νησιά του Αιγαίου

Τουρκική Σημαία Τουρκία
Πηγή: Eurokinissi

Σταθερά στη ρότα των εντεινόμενων προκλήσεων επιμένει η τουρκική αστική τάξη, που πλέον θέτει σταθερά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου, σε μια περίοδο που οι ευρωNΑΤΟικοί εταίροι Άγκυρας και Αθήνας διακρίνουν «εκτόνωση των εντάσεων» και σημειώνουν την ανάγκη να προχωρήσει το ελληνοτουρκικό παζάρι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γεωπολιτικοί τους σχεδιασμοί στην περιοχή.

Έτσι, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε στην επιστολή με την οποία η τουρκική κυβέρνηση απευθύνθηκε στον ΟΗΕ, για να υποστηρίξει και εκεί ότι «αν η Ελλάδα παραβιάσει το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών (σ.σ. στα οποία αναφέρεται η Συνθήκη της Λοζάνης) και δεν κάνει πίσω, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών» και αφού κάλεσε τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την … «ισορροπημένη πολιτική» που «ακολουθούσαν πάντα» όσον αφορά «το θέμα της Κύπρου, της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας», κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «προσπαθεί να ξοδέψει χρήματα για όπλα με παράλογο τρόπο», αλλά και ότι στην περιοχή «η απειλή είναι η ίδια η Ελλάδα».

Και αμφισβητώντας ξανά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, επέμεινε ότι «εμείς τώρα το ανοίγουμε σε συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι σ’ αυτό το θέμα», προσθέτοντας πως «εδώ συζητείται η κυριαρχία της (σ.σ. της Ελλάδας), αφού δεν ενεργεί σύμφωνα με τη συμφωνία». Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τις προσπάθειές της, ώστε «να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό το θέμα». Κατηγόρησε δε τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ότι «θέλουν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο» και πρόσθεσε: «Αντί να προσπαθούν να μας στριμώξουν πιστεύοντας κάτι ανοησίες όπως ο “χάρτης της Σεβίλλης”, αντί για προβοκατόρικη ρητορική και ενέργειες όπως “θα επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, αλλά υπάρχει το Casus Belli” αν υπήρχε η κατανόηση “δύο γειτόνων”, όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά».

Ο δε υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για «τελετές εορτασμών στη Χίο, στη Σάμο και στις Οινούσες… Μέσα στο στόμα μας. Αυτό είναι πρόκληση» και επανήλθε στο Καστελόριζο, για να πει ότι «βρίσκεται σε απόσταση ικανή να διανυθεί με κολύμπι (σ.σ. από τις τουρκικές ακτές). Το πρότυπο κολύμβησης της στρατιωτικής σχολής είναι 2 χιλιάδες μέτρα και το νησί βρίσκεται σε απόσταση 1.950 μέτρων».

Στο μεταξύ, χτες, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λίγο πριν τις 3 μ.μ., πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα (νησίδα των Δωδεκανήσων, δυτικά της Νισύρου), στα 19.000 πόδια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, χθες το εν λόγω τουρκικό UAV παραβίασε 34 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, ενώ έγιναν και 5 παραβιάσεις από μαχητικά F-16, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Ενώ ανήμερα την Πρωτοχρονιά – όπως μετέδωσαν και ελληνικά ΜΜΕ επικαλούμενα ανώτατη πηγή του Λιμενικού – μια τουρκική ακταιωρός προσέγγισε ελληνικά αλιευτικά ανοιχτά των Ιμίων και απομακρύνθηκε μετά από παρέμβαση σκαφών του ελληνικού Λιμενικού.

Παράλληλα, με NAVTEX που εκδόθηκε από την τουρκική υδρογραφική υπηρεσία στη Σμύρνη, προχωρά στη δέσμευση για ασκήσεις με πυρά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έως τα μέσα Ιούνη και από τα μέσα Σεπτέμβρη έως το τέλος του 2022, περιοχής στο βόρειο Αιγαίο, που εκτείνεται μεταξύ της Χερσονήσου του Αθω και της Ιμβρου, που βρίσκεται στην περιοχή απ’ όπου περνάνε οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις για Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, αλλά και προς τη Θάσο.

Δείτε ακόμα...