Τουρκία – Λιβύη: Υπέγραψαν συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις σε ξηρά και θάλασσα

Από παλαιότερη συνάντηση του Τσαβούσογλου με Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς/ Πηγή: Twitter

Συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις στο πεδίο του φυσικού αερίου, υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου να σημειώνει πως «Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες, Λιβύη και Τουρκία», σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις και το ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή.

Μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας ενδέχεται να τεθεί εκ νέου θέμα αναγνώρισης κοινών Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Τουρκίας – Λιβύης, στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης από την οποία όλες οι “παρόχθιες χώρες” πρέπει να επωφεληθούν εξίσου», υποστήριξε μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς. «Ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες μας να επιστρέψουν στη Λιβύη, να ολοκληρώσουν ημιτελή έργα και να υλοποιήσουν νέα έργα», είπε ο Τσαβούσογλου και κατέληξε λέγοντας ότι ο αερομεταφορέας Turkish Airlines σύντομα θα ξεκινήσει ξανά τις πτήσεις του. «Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, η τουρκική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας «Karadeniz Holding AS» διεξάγει συνομιλίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Οι συζητήσεις αφορούν στην αποστολή στη Λιβύη του πλωτού σταθμού παραγωγής ενέργειας «Zeynep Sultan», το οποίο θα χρησιμοποιεί λιβυκό πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ. Η μονάδα «Karpowership» της «Karadeniz» διαθέτει αρκετούς κινητούς σταθμούς για να τροφοδοτήσει τη Λιβύη με ηλεκτρική ενέργεια, εάν επιτευχθεί συμφωνία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg».

Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν πως ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, συμπληρώνουν, ενώ “διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας”, όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...