Τουρκία: Μαχητικές διαδηλώσεις κατά της καλπάζουσας ακρίβειας

Από τη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη / Πηγή: SOL Haber

Μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τουρκία, ύστερα από κάλεσμα του ΚΚ Τουρκίας, ενάντια στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, μετά και την νέα πτώση της λίρας, που έχει χάσει πάνω από το 43% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2021 .

Σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια, Άδανα οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και την λήψη μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών. Στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί διαδηλωτές χτυπούσαν άδειες κατσαρόλες, ενώ κόσμος έβγαινε στα μπαλκόνια και χειροκροτούσε. Κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι φοιτητές του πανεπιστημίου METU.

Στην συνοικία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, οι αστυνομικές αρχές επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και συνέλαβαν τουλάχιστον τριάντα άτομα.  Για ακόμη μια φορά η πλατεία Ταξίμ ήταν αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Πολλοί Τούρκοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τον πληθωρισμό που κυμαίνεται γύρω στο 20%, φοβούνται ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Σήμερα, ορισμένα διαδικτυακά καταστήματα λιανικού εμπορίου σταμάτησαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών.


Συμφωνίες από τον Σεΐχη του Αμπού Ντάμπι

Ο Σεΐχης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρίγκηπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν ξεκίνησε χτες επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία συναντώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αναθέρμανση και πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ανώτατος Εμιρατινός αξιωματούχος στην Άγκυρα από το 2012 καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχθηκαν από συγκρούσεις οικονομικών (και κυρίως) γεωπολιτικών συμφερόντων σε Λιβύη, Συρία και την ευρύτερη λεκάνη Ανατολικής Μεσόγειου. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως τα Εμιράτα για «βρώμικο ρόλο» στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και για υπονόμευση των τουρκικών συμφερόντων στην Λιβύη. Το 2017 η κυβέρνηση της Τουρκίας επωφελήθηκε οικονομικά από το εμπάργκο που επέβαλαν στο σύμμαχό της, Κατάρ, οι άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου (μεταξύ των οποίων και τα Εμιράτα).

Όλα αυτά φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν καθώς τα Εμιράτα αξιοποιούν την δύσκολη οικονομική συγκυρία για την κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκοντας την αύξηση της επιρροής τους στην Τουρκία και την προώθηση σημαντικών οικονομικών συμφερόντων και επενδύσεων σε τιμές ευκαιρίας.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Σείχη αλ Ναχγιάν υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας και επενδυτικών συμφωνιών κυρίως μεταξύ της εμιρατινής εταιρίας Abu Dhabi Holding και των τουρκικών Turkish Wealth Fund, CCN, Kalyon Group, κ.α. συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων.

Πηγές: «Sol Haber», ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...