Τουρκία: Με διαβήματα κατά της Ελλάδας για «στρατιωτικοποίηση των νησιών» κλιμακώνει την ένταση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας

Διαβήματα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα για την «στρατιωτικοποίηση των νησιών», πραγματοποίησε σήμερα η Άγκυρα, καθώς κλιμακώνει συστηματικά τις αιτιάσεις της επί της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ο Πρέσβης της Αθήνας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου του παραδόθηκε επίσημο διάβημα με το οποίο ζητείται από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αnadolu» η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για την «ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων από την Ελλάδα στη Λέσβο και τη Χίο». Σύμφωνα με το «Anadolu» το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας, παρέδωσε αντίστοιχο διάβημα και στην πρεσβεία των ΗΠΑ διότι τα τεθωρακισμένα οχήματα είναι αμερικανικής κατασκευής. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρέσβης απαντώντας στο διάβημα, απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας Πρέσβηςείπε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Πρέσβης ανέφερε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε ότι η Αγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...