Τουρκία: Μέτρα της κυβέρνησης μπροστά στην επιδημία του κορονοϊού

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις 47.029 ανέρχονται τα κρούσματα στην γειτονική χώρα με 4.747 να είναι τα χθεσινά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στις 1.006 με 98 από τους θανάτους να καταγράφονται χθες, Παρασκευή. Στην καθημερινή ενημέρωση σημειώθηκε ότι 2.423 ασθενείς έχουν ιαθεί, ενώ 1.667 βρίσκονται σε μονάδες υψηλής φροντίδας. Το ποσοστό θνησιμότητας στην Τουρκία υπολογίζεται να είναι στο 2.15%.

Κανένα μέτρο αντιμετώπισης των ελλείψεων – Νέα αντεργατικά μέτρα και στην Τουρκία

Μπροστά στην κρίση του κορονοϊού η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των υγειονομικών… Αυτά δεν περιλαμβάνουν εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού για την προστασία τους από την έκθεσή τους στον κορονοϊό. Ούτε την διαμόρφωση ενός πλαισίου που να εξασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την προστασία των υγειονομικών από φαινόμενα βίας (…) καθώς οι κυρώσεις για απειλή, προσβολή, τραυματισμό ή παρεμπόδιση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από την άσκηση των καθηκόντων τους θα αυξηθούν κατά 50%.

Αυτό, σύμφωνα με τον σχετικό νομοθέτη, θα δώσει ηθικό κίνητρο στους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ούτε λόγος δε γίνεται, βέβαια, για την προστασία από την “βία” που δέχονται οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων από την εργοδοσία και το κράτος της.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαγόρευση των απολύσεων των εργαζομένων, που δέσποζε στον χθεσινό τουρκικό Τύπο. Αντί γι’ αυτές επιτρέπεται στην εργοδοσία να δίνει αναγκαστικές τρίμηνες άδειες χωρίς πληρωμή. Σε αυτούς τους εργαζόμενους το κράτος θα δώσει 1.168 Λίρες Τουρκίας (~150 €) για όλο το τρίμηνο.

Με αυτό το ποσό θεωρεί το κράτος ότι μπορεί να επιβιώσει μια οικογένεια που λόγω αυτής της κατάστασης πολλές κυριολεκτικά πεινά. Η DISK (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) εξέφρασε την αντίθεση της.

Η καταδίκη τέτοιων ενεργειών να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Απαιτείται ξεσηκωμός όταν πραγματοποιείται κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων και της ζωής του εργαζόμενου και μαστιζόμενου λαού.

Με πληροφορίες από Πρακτορείο Ανατολία

Δείτε ακόμα...