Τουρκία: «Μην αντιδράτε, περιμένετε τις εκλογές» το μήνυμα της αστικής αντιπολίτευσης προς το λαό

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία με τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έχουν κυριολεκτικά εξαφανίσει το λαϊκό εισόδημα, οδηγώντας μεγάλες μάζες εργαζόμενων σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν ξεκινήσει να αποσύρουν τρόφιμα για να δημιουργήσουν στοκ σε περίπτωση μελλοντικής έλλειψης. Άλλα δειλά δειλά εισάγουν την αγορά τροφίμων με δελτίο ή αρνούνται να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εθνικό νόμισμα, δεχόμενοι μόνο δολάρια ή ευρώ. Πέραν τούτων, η λαϊκή οικογένεια στην Τουρκία αντιμετωπίζει και τεράστιο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας σε προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης και φυσικά σε ενεργειακό κόστος.

Οι εξελίξεις αυτές και οι μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Ερντογάν με την αξιωματική αντιπολίτευση του CHP να αναλαμβάνει το ρόλο του πυροσβέστη. Ο ηγέτης του κόμματος Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου σε δημόσιες παρεμβάσεις του, τόσο στον λογαριασμό του στο Τwitter όσο και σε διάφορα πάνελ, καλεί τον τουρκικό λαό σε «αυτοσυγκράτηση» και «ψυχραιμία».

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να καλεί τον τουρκικό λαό «να μην απαντά στις προκλήσεις της κυβέρνησης», ταυτίζοντας ουσιαστικά τις ειρηνικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες με αιτία αντιποίνων από την κυβέρνηση Ερντογάν! Στην ίδια παρέμβαση κάνει εκτενή αναφορά στην ανάγκη εκλογές – ενδεικτικό των προθέσεων του κόμματός του – και κάλεσε τον τουρκικό λαό σε … κινητοποίηση (!) στην πρώτη εκλογική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει το CHP στην πόλη Mersin.

Παρόλα αυτά οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Στη Σμύρνη σήμερα το πρωί μετά από κάλεσμα του συνδικάτου DISK πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εργαζομένων με αίτημα τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος και κάλεσμα για ένταση των κινητοποιήσεων και της αλληλεγγύης.

Πηγή: SOLHABER

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...