Τουρκία: Μήνυμα αμέριστης αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό

Τουρκία: Μήνυμα αμέριστης αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό

Αποστολή στη σεισμόπληκτη Τουρκία πραγματοποίησε από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Φλεβάρη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μεταφέροντας μήνυμα αμέριστης αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και θερμής συμπαράστασης στο ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ).

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ο Άρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και η Μπιργκιούλ Μαξούμ, υποψήφια βουλευτής Ξάνθης με το Κόμμα.

Το πρώτο σκέλος της αποστολής ήταν στην Αγκυρα. Πρώτος σταθμός, το πρωί του Σαββάτου, ήταν ένα από τα Στέκια Γειτονιάς του ΤΚΡ, ακολούθησε συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΤΚΡ, Κεμάλ Οκουγιάν, και η επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε με παρουσία σε πολιτική εκδήλωση του ΤΚΡ, όπου ο Γ. Μαρίνος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ.

Στο δεύτερο σκέλος της αποστολής η αντιπροσωπεία του Κόμματος βρέθηκε σε σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, ξεκινώντας από τα Άδανα και συνεχίζοντας στην ισοπεδωμένη Αντιόχεια (Αντάκια) και στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν).

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ υποδέχθηκαν θερμά τόσο τα μέλη και οι φίλοι του ΤΚΡ όσο και εργαζόμενοι, νέοι και κάτοικοι των περιοχών όπου λειτουργούν τα Στέκια Γειτονιάς και συμβάλλουν με κάθε τρόπο στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις Οργανώσεις του ΤΚΡ για την πολύπλευρη στήριξη των σεισμοπαθών.

Σε κάθε σταθμό της αποστολής καταγράφηκαν συγκινητικές στιγμές υποδοχής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, η οποία γινόταν δεκτή με θερμές αγκαλιές από τους Τούρκους συντρόφους, ακόμα και από τους ίδιους τους σεισμόπληκτους, που αναγνώρισαν αυτές τις μέρες τον σημαντικό ρόλο των κομμουνιστών στην τεράστια προσπάθεια στήριξης του σεισμόπληκτου λαού.

Ακολουθώντας την πορεία της «αλυσίδας αλληλεγγύης»

Στον πρώτο σταθμό της αποστολής, σε ένα από τα Στέκια Γειτονιάς του ΤΚΡ στην Άγκυρα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε στα «μετόπισθεν» της μεγάλης «αλυσίδας αλληλεγγύης» που έχει συσταθεί με την προσφορά του τουρκικού λαού και την καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών. Πρόκειται για ακόμα ένα σημείο που έχει μετατραπεί σε κέντρο συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης, όπως και πολλά άλλα αντίστοιχα σε όλη τη χώρα.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συνέχιζαν να καταφτάνουν εκεί εργαζόμενοι και νέοι που πρόσφεραν είδη πρώτης ανάγκης και οικονομική βοήθεια.

Στο Στέκι Γειτονιάς του ΤΚΡ στο Ισκεντερούν

Τουρκία: Μήνυμα αμέριστης αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό

Εκεί η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τα μέλη του TKP για το πώς συντονίζεται και οργανώνεται η λαϊκή αλληλεγγύη, για τη μεγάλη λαϊκή ανταπόκριση, τις πρώτες συσκέψεις με σεισμόπληκτους που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και την προσπάθεια στήριξης των εκτοπισμένων από τον σεισμό που καταφτάνουν στην Αγκυρα.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας αυτής και της ανταπόκρισης από τον λαό είναι ότι υπάρχει προσφορά διαμερισμάτων, προσφέρονται να καλύψουν τις ανάγκες σε φαγητό, τις δαπάνες για ηλεκτρισμό, θέρμανση κ.λπ., ακόμα και για έναν ολόκληρο χρόνο.

Με ζεστά λόγια αναφέρθηκαν τα μέλη του ΤΚΡ στην αδερφική βοήθεια που πήρε ο τουρκικός λαός από τον ελληνικό λαό, με μπροστάρη το ΚΚΕ αλλά και τα ταξικά σωματεία.

Στα Άδανα, στο κέντρο συντονισμού της μεγάλης προσπάθειας

Η πρώτη σεισμόπληκτη περιοχή την οποία επισκέφτηκε η αποστολή του ΚΚΕ ήταν τα Αδανα. Καθώς η πόλη υπέστη περιορισμένη – συγκριτικά με άλλες περιοχές – ζημιά από τους σεισμούς, μετρώντας περίπου 500 νεκρούς και 20 κτίρια που κατέρρευσαν από αυτούς, το Στέκι Γειτονιάς στη συνοικία Τόρος έχει μετατραπεί σε κέντρο συντονισμού της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Οργανώσεις του ΤΚΡ.

Εκεί καταφτάνει το μεγαλύτερο τμήμα των υλικών που συγκεντρώνονται από όλη τη χώρα και στη συνέχεια κατευθύνεται στις υπόλοιπες σεισμόπληκες περιοχές, με βάση την καταγραφή των αναγκών των σεισμόπληκτων την οποία πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΤΚΡ.

Με βάση και την πλούσια δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί στο Στέκι Γειτονιάς το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, για τη στήριξη του λαού, οι κάτοικοι της περιοχής συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες του ΤΚΡ, διαθέτοντας αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα κ.λπ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε μια τέτοια αυλή, που μετατράπηκε σε αποθηκευτικό χώρο, με κατοίκους αλλά και μέλη και φίλους του ΤΚΡ που επέστρεφαν από την «πρώτη γραμμή» των άλλων σεισμόπληκτων περιοχών. Μετά από μια σύντομη ενημέρωση για τη δουλειά που καταβάλλεται εκεί, ο Γ. Μαρίνος απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια η αποστολή του ΚΚΕ αναχώρησε για την επαρχία Χατάι.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους σεισμόπληκτους στο Ισκεντερούν

Τουρκία: Μήνυμα αμέριστης αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό

Στο Ισκεντερούν της επαρχίας Χατάι, η αντιπροσωπεία περιηγήθηκε αρχικά στο κέντρο της πόλης, το οποίο έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, αφήνοντας άστεγους δεκάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους.

Στη συνέχεια βρέθηκε σε ένα ακόμα Στέκι Γειτονιάς του ΤΚΡ – σημείο αναφοράς για τον δοκιμαζόμενο λαό. Χαρακτηριστικά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με μέλη των τοπικών οργανώσεων και κατοίκους, συνεχιζόταν η απλόχερη προσφορά αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους, μέσω της «αλυσίδας αλληλεγγύης» του τουρκικού και άλλων λαών, στην οποία πρωτοστατούν οι κομμουνιστές στην Τουρκία.

Αφού η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε από μέλη του ΤΚΡ για τη δραστηριότητα αλληλεγγύης που απλώνεται με κέντρο το Στέκι Γειτονιάς, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, συζήτησε και με σεισμοπαθείς της περιοχής, που μετέφεραν την εγκληματική «γύμνια» του αστικού κράτους απέναντι στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως η τροφή, η στέγαση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.

Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία ενός κατοίκου ο οποίος ανέφερε ότι ακόμα και τόσες μέρες μετά τον σεισμό, δεν έχει λάβει τίποτα από το κράτος για την επιβίωση της οικογένειάς του. Ο ίδιος και η οικογένειά του, εξήγησε, αναγκάζονται να ζουν στο σπίτι της πεθεράς του μαζί με 35 ακόμα ανθρώπους, παρά τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει κάποιο κοντέινερ ως προσωρινή στέγη. Οι σεισμόπληκτοι μετέφεραν μάλιστα ότι ακόμα και οι ελάχιστοι που έχουν λάβει σκηνές από το κράτος αναγκάζονται να ζουν χωρίς ρεύμα, νερό ή ακόμα και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Στον αντίποδα, καταγράφηκε η ανταπόκριση του σεισμόπληκτου λαού στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κομμουνιστές, με ανθρώπους να μιλούν για το πώς γνώρισαν για πρώτη φορά το ΤΚΡ και τους κομμουνιστές και πώς ξεπέρασαν προκαταλήψεις και εσφαλμένες αντιλήψεις, καθώς η πρωτοπόρα δράση του δεν γνώρισε ιδεολογικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και άλλους διαχωρισμούς και αποτέλεσε παράδειγμα εκπλήρωσης του ταξικού του καθήκοντος απέναντι στον λαό.

Μιλώντας με τα μέλη, τους φίλους του ΤΚΡ και τους σεισμόπληκτους, ο Γ. Μαρίνος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το αίτημα για άμεση εξασφάλιση στέγασης για όλους τους σεισμόπληκτους, με σύγχρονες προδιαγραφές, είναι ένα από τα άμεσα αιτήματα για τα οποία παλεύει το ΤΚΡ και ότι το ΚΚΕ αναδεικνύει και προβάλλει αυτό το αίτημα, που πρέπει να αποτελέσει και στόχο πάλης. Παράλληλα τόνισε ότι με ευθύνη αυτού του συστήματος, αυτού του άδικου κράτους και αυτής της κυβέρνησης, ο λαός βρέθηκε στον δρόμο.

«Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού είναι πραγματικά συγκλονιστική, δυναμώνει η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς. Καλή δύναμη σε όλους σας, να ξέρετε πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα είναι πάντα στο πλευρό σας και θα δυναμώνει η κοινή δράση με το ΚΚ Τουρκίας», πρόσθεσε ο Γ. Μαρίνος.

Αντικρίζοντας εικόνες ολικής καταστροφής στην Αντιόχεια

Τουρκία: Μήνυμα αμέριστης αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό

Πριν το Ισκεντερούν η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε στην ισοπεδωμένη Αντιόχεια, όπου αντίκρισε από κοντά την ολική καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη.

Αν και πλέον τα μηχανήματα των κατασκευαστικών ομίλων έχουν γεμίσει την πόλη, προκειμένου να επισπευστούν οι εργασίες απομάκρυνσης των μπάζων, η εικόνα της δεν έχει αλλάξει. Όποιο κτίριο δεν έχει μετατραπεί ολοσχερώς σε μπάζα, σε άμορφες μάζες από μπετό και σίδερα, ουσιαστικά αναμένει την κατεδάφισή του. Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που παραμένουν στην πόλη, καθώς οι ελπίδες όχι μόνο της διάσωσης αλλά και της ανάσυρσης των πτωμάτων έχουν μειωθεί δραματικά. Οι λιγοστοί που παραμένουν εκεί επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες, είτε στα παραπήγματα που οι ίδιοι έχουν στήσει είτε στους εξαιρετικά πρόχειρους καταυλισμούς που στήθηκαν από κρατικούς οργανισμούς.

Στη γειτονιά Αρμούτλου, όπου συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Κρίσης του ΤΚΡ, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τα μέλη και τους φίλους του ΤΚΡ που συνεχίζουν ακούραστα τη μεγάλη προσπάθεια στήριξης του λαού της περιοχής. Τα μέλη του ΤΚΡ τούς υποδέχθηκαν και εκεί με θέρμη και τους ενημέρωσαν για την κατάσταση στην περιοχή, καθώς και για τη δράση του ΤΚΡ, που συνεχίζει να εξασφαλίζει τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον σεισμόπληκτο λαό, σ’ αυτούς που έχουν μείνει στην πόλη αλλά και στα γύρω χωριά.

Απευθυνόμενος στους συντρόφους από το ΤΚΡ, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι κάθε σεισμόπληκτη περιοχή την οποία επισκέπτεται η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επιβεβαιώνει τις ευθύνες του αστικού κράτους και της κυβέρνησης.

Μεταφέροντας τα συγχαρητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ για όλα αυτά που κάνουν οι Τούρκοι κομμουνιστές, υπογράμμισε ότι «αυτό που κάνουν οι σύντροφοί μας, η ηρωική τους προσπάθεια, τονίζει τη σημασία της πάλης των κομμουνιστών να αλλάξουν αυτήν τη σάπια κοινωνία».

Δείτε ακόμα...