Τουρκία: Να ενωθούν όλα τα κόμματα κατά του Ερντογάν ζητάει ο φυλακισμένος πρώην ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντερμιτάς

Ο πρώην επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος από το 2016, δήλωσε πως η τουρκική αντιπολίτευση θα πρέπει να ενωθεί κατά της αυξανόμενης καταπίεσης και των κινήσεων που αποσκοπούν στη διαίρεσή της, στις οποίες περιλαμβάνεται μια δικαστική προσφυγή για την απαγόρευση του κόμματός του.

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ερντογάν και των ακροδεξιών συμμάχων του πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινές δημοκρατικές αρχές και να σχηματίσουν από τώρα μια συμμαχία, παρά να περιμένουν μέχρι τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

«Όλα τα κόμματα, που θέλουν να αγωνιστούν το ένα δίπλα στο άλλο για τη δημοκρατία, πρέπει να ενωθούν», δήλωσε ο Ντεμιρτάς απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις από τη φυλακή της Αδριανούπολης. «Η πίεση, η καταπίεση και η καταστροφή αυξάνονται κάθε μέρα. Έτσι, χωρίς να περιμένουν τις εκλογές, μια πραγματική συμμαχία δημοκρατίας από σήμερα θα είχε πολύ νόημα και θα ήταν πολύτιμη», δήλωσε.

Σε ότι αφορά στην διαδικασία απαγόρευσης του HDP ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως δείχνει ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, «δεν έχουν στόχους άλλους από το να παραμείνουν στην εξουσία» και ένας από τους στόχους «είναι να προκληθούν διενέξεις μέσα στην αντιπολίτευση για να εξασθενήσει και να διαιρεθεί και η αντιπολίτευση δεν πρέπει να πέσει σ’ αυτή την παγίδα».

Οι δηλώσεις αυτές του Ντεμιρτάς εντάσσονται στο πλαίσιο των ενδοαστικών διεργασιών που εντείνονται στην Τουρκία. Η επιχείρηση απαγόρευσης του HDP και οι αντιδράσεις σε αυτήν εντάσσονται σε ένα μπλεγμένο κουβάρι αντιλαϊκών ανταγωνισμών, όπου τα λεγόμενα «δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες» αξιοποιούνται κι αυτά σε ένα πολυεπίπεδο παζάρι, και με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...