Τουρκία: Ναυτικοί απελευθερώθηκαν μετά από εβδομάδες σε αιχμαλωσία

τούρκικο πλοίο Μότσαρτ

Δεκαπέντε τουρκικά μέλη πληρώματος ενός πλοίου που απήχθησαν από πειρατές τον περασμένο μήνα στον Κόλπο της Γουινέας απελευθερώθηκαν, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.

Η ιδιωτική τηλεόραση NTV ανέφερε ότι οι ναυτικοί μεταφέρθηκαν στη Νιγηρία όπου υποβάλλονται σε υγειονομικούς ελέγχους. Θα μεταφερθούν στην Τουρκία από την Αμπούζα, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας στον τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT Haber, ο Λεβέντ Καρσάν, στέλεχος της Boden Shipping με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε: «Αυτό δεν ήταν πολιτική απαγωγή. Δυστυχώς, αυτό το είδος απαγωγής συμβαίνει σε αυτήν την περιοχή και στοχεύει εξ ολοκλήρου στη λήψη λύτρων».

Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ναυτικών πραγματοποιήθηκαν από μια ομάδα που εδρεύει στο Αμβούργο, είπε. Οι πειρατές πραγματοποίησαν πρώτη επαφή με τον Μπόντεν στις 28 Ιανουαρίου για να συζητήσουν λύτρα.

Ο Karsan δεν κοινοποίησε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες, αλλά είπε ότι ελπίζει ότι το συμβάν θα ωθήσει αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού να αναλάβουν δράση κατά της πειρατείας στην περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Κάβουσογλου είπε αργότερα ότι μια βρετανική εταιρεία είχε χειριστεί διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Είπε επίσης ότι μια ομάδα είχε σταλεί σε χώρες της περιοχής για να συζητήσουν την πρόληψη τέτοιων περιστατικών.

“Πρέπει να μάθουμε ένα μάθημα από αυτό και να συνεργαστούμε για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο TRT.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...