Τουρκία: Νέα κλιμάκωση της έντασης σε συνδυασμό με πολεμική ρητορική

Ερντογάν Μισέλ
Πηγή : Eurokinissi

Με νέο μπαράζ δηλώσεων η κυβέρνηση της Τουρκίας ανεβάζει την ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης στις δηλώσεις που έγιναν την Κυριακή 30 Αυγούστου από τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου, χρησιμοποίησαν έντονα την πολεμική ρητορική.

Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα έναντι εκείνων που εισέβαλαν στη Μικρά Ασία

Ο Ερντογάν εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας από την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, με αφορμή την 98η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης», η οποία γιορτάζεται εις ανάμνηση της νίκης των Τούρκων επί των Ελλήνων στο πλαίσιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Στο μήνυμα που έστειλε προς τον τουρκικό λαό, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η νίκη είναι η ανακοίνωση της επανεισόδου του έθνους μας στη σκηνή της ιστορίας. Δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για τη θέληση μας και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη». «Οι επιτυχίες μας από τη Συρία έως τη Λιβύη και από τον ενεργειακό τομέα στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο έως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ξεκάθαρη ένδειξη της βούλησής μας να προασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας». «Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι όσοι προσπαθούν να βγάλουν τη χώρα μας εκτός της Ανατολικής Μεσογείου είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν πριν από έναν αιώνα να προχωρήσουν σε κατοχή της πατρίδας μας». «Το έθνος μας δεν θα διστάσει να ακυρώσει τις επιδιώξεις τους στη «Γαλάζια Πατρίδα», ανάλογες με εκείνες της Συνθήκης των Σεβρών, όπως και τότε το έθνος μας βγήκε νικητής παρά τις ανέχειες και την έλλειψη δυνατοτήτων».

Τσαβούσογλου: Ακόμη τρεις μήνες το «Oruc Reis» στην Αν. Μεσόγειο

Μετά τις πολεμικές απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ακολούθησαν οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου στο τουρκικό κανάλι «Ahaber». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι αιτία πολέμου οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία και η απόφαση της Αθήνας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει, όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό», είπε αναφερόμενος για την επέκταση στο Ιόνιο. «Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», είπε χαρακτηριστικά.

Oruc Reis

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες. Όπως σημείωσε, θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του «Oruc Reis», που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες. Για μια ακόμη ημέρα το «Oruc Reis» συνεχίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες με κατεύθυνση αυτή τη φορά προς τα ανατολικά και θα εξέλθει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα εισέλθει στην Κυπριακή.

Yeni Şafak: «Η εξουσία βρίσκεται στον κυβερνήτη του πλοίου: Η εντολή έχει δοθεί».

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Yeni Şafak, οι πλοίαρχοι των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το ερευνητικό Oruc Reis σε «αμφισβητούμενα» νερά, έχουν την έγκριση της Άγκυρας να απαντήσουν σε τυχόν προκλήσεις χωρίς να ενημερώσουν την κυβέρνηση. «Η εξουσία βρίσκεται στον κυβερνήτη του πλοίου: Η εντολή έχει δοθεί».

Δείτε ακόμα...