Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων – Νέα βουτιά της λίρας

Νέα μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα, δηλαδή στο 14% ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Ακολούθησε νέα υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 6%. Σε ανακοίνωσή της η ΚΤ ανέφερε ότι «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της με αποφασιστικότητα έως ότου υπάρξει μόνιμη πτώση του πληθωρισμού και μέχρι να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 5%».

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι είναι πάνω από 21% ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει τουλάχιστον το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου, από την αρχή του έτους.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα αύξηση στο βασικό μισθό (σήμερα ήταν περίπου 170 ευρώ) που βέβαια λεηλατούν εδώ και καιρό τα απανωτά κύματα ακρίβειας. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι ο βασικός μισθός θα αυξηθεί κατά 50,44% (από τις 2.825 στις 4.250 λίρες το 2022.

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής του «Καλού κόμματος» (ΙΥΙ) Μεράλ Ακσενέρ εξέφρασε ανησυχία για δηλώσεις συνεργατών του Ερντογάν «για κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης»» επειδή «αυτό δημιουργεί ανησυχία για «capital control», όπως και τη δέσμευση καταθέσεων συναλλάγματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε χρεοκοπία. Καλώ όλους να σοβαρευτούν».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...