Τουρκία: Νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ανακοίνωσε ο Ερντογάν – «Ανησυχεί» ο Μπλίνκεν

Τουρκικά στρατεύματα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας
Φώτο αρχείου / Τουρκικά στρατεύματα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας / Πηγή: TWITTER

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα στρατιωτική επιχείρηση στις περιοχές Μανμπίτζ και Τελ Ριφάατ στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Τουρκία, με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και την ανοχή της Ρωσίας, κλιμακώνει την επέμβασή της στη Συρία, λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή της στο βόρειο Ιράκ. 

Μιλώντας σήμερα στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η επιχείρηση θα στοχεύσει μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των «Λαϊκών Δυνάμεων Αυτοάμυνας» (SNS), οι οποίες χαρακτηρίζονται από την Τουρκία ως τρομοκρατικές οργανώσεις. «Καθαρίζουμε το Τελ Ριφάτ και τη Μανμπίτζ από τους τρομοκράτες. Μετά θα κάνουμε το ίδιο, βήμα προς βήμα, σε άλλες περιοχές. Θα δούμε ποιος θα στηρίξει τα νόμιμα βήματά μας», είπε ο Ερντογάν. 

Καταλήγοντας είπε ότι «οι απόπειρες νομιμοποίησης τρομοκρατών αλλάζοντας τα ονόματά τους από PKK σε SNA ή DS (Δημοκρατική Ένωση) δεν θα οδηγήσουν σε τίποτα» και πρόσθεσε ότι «όσοι αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες εξαπατούν τον εαυτό τους, αλλά όχι την Τουρκία». 

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι στο εγγύς μέλλον η Τουρκία θα δημιουργήσει έναν διάδρομο ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία «δεν θα στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του συριακού κράτους».

Ο Μπλίνκεν …ανησυχεί

Μια νέα επίθεση της Τουρκίας στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ’Αντονι Μπλίνκεν. «Η μεγάλη ανησυχία που έχουμε είναι ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα» και «θα δώσει την ευκαιρία σε κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν την αστάθεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», είπε ο ’Αντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στο κουτί όπου το έχουμε κλειδώσει», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ren.tv

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...