Τουρκία: Νέα συνάντηση κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκλογική συνεργασία

Συνάντηση των ηγετών έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε το (σοσιαλδημοκρατικό, κεμαλικό κόμμα) CHP, εκπρόσωπος του οποίου είπε ότι στις 12 Φλεβάρη θα προετοιμαστεί γεύμα εργασίας «για να επιθεωρηθεί πώς έχει διαμορφωθεί η τελευταία κατάσταση στις εργασίες για ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα και για διαβουλεύσεις σχετικά με την επικείμενη διαδικασία».

Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος το CHP, το φιλελεύθερο IYI, το ισλαμιστικό Κόμμα Ευδαιμονίας, το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό κόμμα, αλλά και τα κόμματα Δημοκρατίας και Προόδου και Μέλλοντος, που ιδρύθηκαν μετά από διασπάσεις του κυβερνώντος AKP. Εκτός από τα δύο τελευταία, τα υπόλοιπα κόμματα συμμετέχουν στην εκλογική συνεργασία «Εθνική Συμμαχία», η οποία τα εκπροσώπησε ενιαία και στις τοπικές εκλογές του 2019.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του Εθνικιστικού κόμματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήρριξε ότι ο (σημερινός πρόεδρος της χώρας και του ΑΚΡ) Ρ. Τ. Ερντογάν θα είναι ξανά υποψήφιος και η «Λαϊκή Συμμαχία (σ.σ. εκλογική συνεργασία ΑΚΡ-ΜΗΡ) θα πετύχει νέο θρίαμβο». Αναφέρθηκε δε σε «μεγάλη προσπάθεια για νομικές τροποποιήσεις» που θα γίνουν, καθώς πολλοί λένε ότι κανονικά δεν επιτρέπεται νέα υποψηφιότητα Ερντογάν.

Στο μεταξύ, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για «προσβλητικές αναρτήσεις» στο διαδίκτυο μετά τη νόσηση του προέδρου της χώρας Ερντογάν με κορονοϊό και εκκρεμούν ακόμα αντίστοιχες έρευνες δεκάδων λογαριασμών.

Δείτε ακόμα...