Τουρκία: Νέες απειλές στρατιωτικής κλιμάκωσης στη βόρεια Συρία

Νέες απειλές στρατιωτικής κλιμάκωσης στη βόρεια Συρία απηύθυνε σήμερα η Τουρκία στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ διαμήνυσε ότι «δεν αποδεχόμαστε με κανέναν τρόπο την ύπαρξη τρομοκρατών στα νότια της χώρας μας, στα βόρεια της Συρίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε έργο που μπορεί να ανατεθεί (…) Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και το παραπάνω όταν χρειαστεί», ενώ κατέληξε: «Κανείς να μην προσπαθήσει να μας εμποδίσει σχετικά με αυτό το θέμα».

Ο Ακάρ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, στον οποίο τόνισε επίσης ότι «θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση σε ενέργειες που στοχεύουν στη διατάραξη της σταθερότητας που έχει επιτευχθεί στην περιοχή και η παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή δεν είναι αποδεκτή». Ακόμα, «υπενθύμισε επίσης ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για αυτό το θέμα πρέπει να τηρηθούν».

Σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως δυνάμεις των στρατών της Συρίας και της Ρωσίας ενίσχυσαν θέσεις τους στη βόρεια Συρία, ιδιαίτερα κοντά στις πόλεις Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ όπου σχεδιάζεται νέα κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού.

Το σαουδαραβικό δίκτυο επικαλέστηκε δηλώσεις εκπροσώπου των Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» πως Ρώσοι, Σύροι στρατιωτικοί και Ιρανοί – μέλη πολιτοφυλακών κινητοποιήθηκαν ενισχύοντας θέσεις των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης YPG, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των δυνάμεων SDF που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό.

Την Κυριακή, ο Μαζλούμ Αμπντι, διοικητής των δυνάμεων SDF δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως ο συριακός στρατός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την αεράμυνά του κατά των τουρκικών αεροπλάνων επισημαίνοντας πως οι μαχητές της οργάνωσής του είναι ανοικτή σε μία συνεργασία με τον συριακό στρατό απέναντι στην Τουρκία.

Με την επικείμενη τουρκική νέα χερσαία επέμβαση έχουν διαφωνήσει (για τους δικούς τους λόγους) και οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...