Σε νέες «απομακρύνσεις» δημάρχων της αντιπολίτευσης – προερχόμενων από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM – προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, με φόντο διεργασίες γύρω από πιθανές νέες συνομιλίες για το Κουρδικό και ενώ η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» μετατρέπεται σε πεδίο όξυνσης πολυεπίπεδων διεργασιών.
Συγκεκριμένα, οι προερχόμενοι από το DEM επικεφαλής των δημοτικών συμβουλίων σε Μαρντίν, Μπάτμαν και Χαλφετί αντικαταστάθηκαν προχτές από κρατικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο «ερευνών για την τρομοκρατία».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι τρεις δήμαρχοι αντικαταστάθηκαν λόγω κατηγοριών που εκκρεμούν εναντίον τους για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».
Στις περιοχές αυτές οργανώθηκαν διαμαρτυρίες, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν και συνθήματα όπως «Το Κουρδιστάν θα γίνει ο τάφος του φασισμού» και «Δεν θα γονατίσουμε σε κανένα σημείο της κουρδικής γεωγραφίας».
Ο συμπρόεδρος του DEM, Tουντζέρ Μπακιρχάν, δήλωσε ότι «οι Κούρδοι δεν θα γονατίσουν στις πολιτικές τους, στα ψέματά τους, στους διορισμούς τους. Δεν θα γονατίσουμε στο ψέμα, στην τυραννία, ούτε στο Μαρντίν, ούτε στο Ντιγιάρμπακιρ, ούτε σε κανένα σημείο της κουρδικής γεωγραφίας, σε αυτά τα εδάφη».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Ντ. Μπαχτσελί τάχθηκε υπέρ μιας συνταγματικής αναθεώρησης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον σύμμαχό του Ρ. Τ. Ερντογάν, Πρόεδρο της χώρας και επικεφαλής του κυβερνώντος AKP, να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της χώρας.
Ο Μπαχτσελί έκανε λόγο περί «φυσικής και σωστής επιλογής» για την προεδρία της χώρας «αναφορικά με την ασφάλεια του “Αιώνα της Τουρκίας”, τη συνέχεια του κράτους και την πολιτική σταθερότητα», προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο «πρέπει να γίνει μια συνταγματική προσαρμογή». Η τρέχουσα θητεία του Ερντογάν κανονικά λήγει το 2028 και η τρέχουσα συνταγματική διάταξη δεν του επιτρέπει να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία, εκτός αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές.
Ο Μπαχτσελί επέμεινε επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις του για υπό όρους απελευθέρωση του ηγετικού στελέχους του ΡΚΚ, Αμπντ. Οτσαλάν. Σημειώνοντας ότι Τούρκοι και Κούρδοι είναι αδέρφια και έχουν ζήσει μαζί σε αυτά τα εδάφη για περισσότερα από 1.000 χρόνια, ζήτησε να βρεθούν «ουσιαστικοί τρόποι» για τη δημιουργία μιας «ασφαλέστερης Τουρκίας για όλους». Κάλεσε δε το «φιλοκουρδικό» σοσιαλδημοκρατικό κόμμα DEM να κρατήσει αποστάσεις από το PKK, λέγοντας ότι «η ανοχή μας στην τρομοκρατία είναι μηδενική. Η τρομοκρατική οργάνωση είναι νόμιμος στόχος, αλλά οι Κούρδοι και το PKK δεν είναι το ίδιο».