Τουρκία: Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη «μεγάλη μάχη αυτού του αιώνα»

Συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις, με φόντο το πολύπλευρο γεωπολιτικό παζάρι που φουντώνει σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε και μια ακόμη αφορμή για να στείλει μήνυμα προς την αστική τάξη της Τουρκίας για την δυνατότητά του να υπερασπιστεί την θέση της.

Με αφορμή την επέτειο από την έναρξη της Μικρασιατικής καταστροφής, κάλεσε σε ετοιμότητα για «τη μεγάλη μάχη αυτού του αιώνα το 2023», υποστηρίζοντας ότι «αποτρέπουμε κάθε επίθεση. Χαλάμε κάθε παιχνίδι. Γνωρίζουμε ότι όποιος κάνει υπομονή, νικά».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων, ο Ρ.Τ. Ερντογάν μεταξύ άλλων είπε ότι «με την καρδιά του γεμάτη πίστη, αυτό το έθνος έχυσε τους απίστους στη θάλασσα στη Σμύρνη» και ότι «το έθνος μας έσκισε τις συνθήκες Σεβρών σε αυτά τα εδάφη και τους τις πέταξε στα μούτρα. Δηλώσαμε σε όλο τον κόσμο με αυτή την εξέγερση ότι ο Τούρκος δεν μπορεί να αιχμαλωτιστεί. Το έθνος μας έδειξε για άλλη μια φορά σε φίλο και εχθρό ότι είναι αποφασισμένο να προστατεύσει την αιώνια πατρίδα του». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «το γεγονός ότι ενώ ο εχθρός υποχωρούσε, έκαιγε όλες τις πόλεις μας, είναι απόδειξη του πόσο ποταποί είναι στον χαρακτήρα τους. Όπως ακριβώς και σήμερα».

Σε δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος MHP και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα εξαντλεί την υπομονή της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ η παρενόχληση των τουρκικών δυνάμεων στον αέρα και στη στεριά είναι μια ασύμμετρη αντίδραση για τον πόνο και τον εφιάλτη που ζουν εδώ και εκατό χρόνια (αναφερόμενος στην Μικρασιατική καταστροφή)».

Επίσης, ο Μπαχτσελί είπε ότι θέλει «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, που στοιχειώνει τον ελληνικό λαό, να συνέλθει και να σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις, διαφορετικά το τίμημα που θα πληρώσει η Ελλάδα θα είναι πολύ πιο βαρύ από αυτό στις 30 Αυγούστου 1922 (σ.σ. εννοώντας την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και την έναρξη της Μικρασιατικής Καταστροφής)».

«Ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την ιστορία, για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...