Τουρκία: Νέες συλλήψεις υποψήφιων βουλευτών

Εκλογές 2023 στην Τουρκία
Φώτο Αρχείου / Εκλογές 2023 στην Τουρκία

Νέες συλλήψεις υποψήφιων βουλευτών, με την κατηγορία των σχέσεών τους με «τρομοκρατικές οργανώσεις», έγιναν στην Τουρκία και την Κυριακή, καθώς κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μάη.

Μεταξύ άλλων συνελήφθησαν υποψήφιοι βουλευτές του «Πράσινου Αριστερού Κόμματος» (YSP), μετά από αστυνομικές επιχειρήσεις σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Εσκισεχίρ.

Το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές ως YSP για να αποφύγει εμπόδια από τη δικαστική έρευνα που συνεχίζεται σε βάρος του, με κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση» και επαφές με «τρομοκρατικές οργανώσεις» (δηλαδή με το ΡΚΚ).

Σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκονται και δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP), που όπως και το YSP συμμετέχουν στον εκλογικό συνασπισμό «Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας».

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του εν λόγω συνασπισμού (και μέσω αυτού το HDP) κάλεσε ανοιχτά σε στήριξη της υποψηφιότητας του Κ. Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία της χώρας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP και υποψήφιος Πρόεδρος με τη στήριξη της «Εθνικής Συμμαχίας», κατήγγειλε χτες πως η κυβέρνηση ετοιμάζει παρέμβαση με χάκερς στις εκλογές, μέσα από αποκλεισμό αντιπολιτευόμενων ιστοσελίδων, διάδοση ψευδών ηχητικών και βίντεο εναντίον του κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, ο νυν Πρόεδρος της χώρας και εκ νέου υποψήφιος, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου για «συνομιλίες με το Καντίλ» (το βουνό όπου βρίσκεται η έδρα του ΡΚΚ) και είπε ότι «το έθνος μου δεν θα παραδώσει αυτή τη χώρα σε κάποιον που θα γίνει Πρόεδρος με τη στήριξη του Καντίλ».

Αλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, επίσης ύψωσαν τους τόνους, λέγοντας ότι εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσουν εκείνοι που θέλουν να εισβάλουν στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση (της εταιρείας «Γκεζιτζί») εμφανίζει το 48,7% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα ψήφιζε Κιλιτσντάρογλου και το 44,6% Ερντογάν. Σε ερώτημα για τον β’ γύρο, το 52,8% δήλωσε Κιλιτσντάρογλου και το 47,2% Ερντογάν.

Πολλές αναλύσεις εστιάζουν στο βάρος που θα έχει η ψήφος των Κούρδων, ενώ αφθονούν σενάρια και διαρροές για ποικίλες επαφές. Η επικεφαλής του κόμματος ΙΥΙ, Μεράλ Ακσενέρ (που συμμετέχει στην «Εθνική Συμμαχία»), επέμεινε ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΡ επισκέφτηκε τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο νησί Ιμραλί. Ο δε πρώην συμπρόεδρος του HDP, επίσης φυλακισμένος για «τρομοκρατική δράση», Σ. Ντεμιρτάς, αναφέρθηκε σε νέο του άρθρο σε διάφορες προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΑΚΡ να εξαπατήσουν τους Κούρδους, λέγοντας και ότι «ο Ερντογάν είχε φτιάξει πολυτελές διαμέρισμα για τον Οτσαλάν μέσα στη φυλακή…».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...