Τουρκία: Νέος Αμερικανός πρέσβης και επαναπροσεγγίσεις για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό

ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΗΜΑΙΕΣ

«Γνωρίζουμε ότι ο νέος πρέσβης δεν είναι πολύ αντιτούρκος», σχολίασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου για τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ο οποίος αναμενόταν χτες να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν. «Εμείς επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενά με τον νέο πρέσβη για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

Θυμίζουμε ότι ο Φλέικ, καταθέτοντας για τον διορισμό του στα αρμόδια όργανα της αμερικανικής Γερουσίας το φθινόπωρο, εστίασε στην «πολυπλοκότητα» της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία αλλά και στο ότι η Τουρκία αποτελεί «έναν απαραίτητο σύμμαχο για τις ΗΠΑ».

Ο νέος πρέσβης αναλαμβάνει καθήκοντα την ώρα που, με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, φουντώνουν τα παζάρια για την ένταξη της Τουρκίας πιο «σφιχτά» στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή.

Ενδεικτική είναι η κινητικότητα ειδικά για την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, δύο εκ των στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. Χτες, μάλιστα, πληροφορίες διαφόρων ΜΜΕ (π.χ. του ισραηλινού «Channel 12») ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά στην «απομάκρυνση» ανώτερων στελεχών της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» από την Τουρκία, στο πλαίσιο και του τουρκο-ισραηλινού «φλερτ».

Την ίδια στιγμή, η τουρκική φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» σε ανάλυσή της χαρακτήριζε «απίθανο καθήκον» τον «αποκλεισμό της Τουρκίας, μίας από τις ηγετικές χώρες της Μεσογείου» από τις ενεργειακές και άλλες συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ εξομαλύνονται μαζί με μια επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου, ενώ οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις μεταφορές αερίου από την Ελλάδα».

Μάλιστα, η εφημερίδα παρατηρούσε ότι «όσον αφορά τη μεταφορά του μεσογειακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι τουρκικές λεκάνες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες σε Ισραήλ, Αίγυπτο και ελληνοκυπριακή διοίκηση», με συγκεκριμένη αναφορά στον αγωγό «Γιουμουρταλίκ» στα Αδανα (απέναντι από την Κύπρο), «από τον οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί αέριο στην Ευρώπη από τα υπάρχοντα δίκτυα». Κατέληγε δε ότι «οι πολιτικές και οι ευκαιρίες γύρω από το αέριο της Μεσογείου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καθιέρωση μακράς ειρήνης στην περιοχή» και ότι «είναι πολύ πιθανό Τουρκία και Ισραήλ να είναι οι πρωτοπόροι αυτής της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...