Τουρκία, Ντονμέζ: Σήμερα το Ορούτς Ρέις ξεκινάει έρευνες – Κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του από χθες

Τουρκικο πλοίο- Oruc-Reis
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» / Πηγή: Marine Traffic

«Χθες το Ορούτς Ρέις έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές, σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίζ Ντονμέζ.

Η πληροφορία αυτή υποβαθμίστηκε με σχόλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο λέγοντας ότι «Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».

Η Ελλάδα θα θέσει αύριο Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων, τόνισε.

Κυρώσεις που κι αν ενεργοποιηθούν, δεν καταδικάζουν, δε συνιστούν ανατροπή της στρατηγικής για συνεκμετάλλευση τόσο από την Τουρκία αλλά και από την ΕΕ και την ελληνική αστική τάξη.

Με κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού

Κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις.

Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...