Ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό της 6ης Φλεβάρη στην Τουρκία έφτασε τους 43.556, δήλωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ σχεδόν όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες θύματα που βρίσκονται ακόμα θαμμένα κάτω από τα ερείπια…
Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ο Σοϊλού πρόσθεσε ότι μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών έχουν καταγραφεί 7.930 μετασεισμοί. Εξάλλου περισσότερα από 600.000 σπίτια και διαμερίσματα και 150.000 καταστήματα και εργασιακοί χώροι έχουν υποστεί το λιγότερο μέτριες ζημιές.
Παράλληλα, οι νέοι ισχυροί σεισμοί της περασμένης Δευτέρας αύξησαν κι άλλο τις ανησυχίες των σεισμοπλήκτων, που αναζητούν τρόπο διαφυγής από την περιοχή, με δεδομένη την εγκατάλειψη που βιώνουν εκατομμύρια πληγέντες, χωρίς να έχουν διασφαλισμένο ούτε ένα καθημερινό πιάτο φαΐ, ένα ζεστό καταφύγιο, την περίθαλψη και τη φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται…
Τουρκικά ΜΜΕ περιέγραφαν χτες ως «πόλεις φαντάσματα» αστικά κέντρα στην περιοχή του Χατάι. Σε πολλές περιοχές, μετά και τις νέες δονήσεις είναι πολύ λίγα τα κτίρια που στέκουν όρθια και οι μόνοι που βλέπεις να τριγυρνούν στις γειτονιές είναι στρατιώτες και δημοσιογράφοι…

Την ίδια στιγμή, μετά και τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεση ανοικοδόμηση, μεγαλοκατασκευαστές και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες «τρίβουν ήδη τα χέρια» τους. Καθόλου τυχαία, χτες, οι μετοχές των ομίλων που παράγουν τσιμέντο και σιδηρομεταλλεύματα εκτοξεύτηκαν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατά 10%…
Πάντως, μια σειρά επιστήμονες προειδοποιούν για νέες καταστροφές, αν η ανέγερση των νέων σπιτιών και οικισμών δεν γίνει με την απαιτούμενη μελέτη όλων των δεδομένων της περιοχής, γεωλογικών και άλλων.
Η κρατική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτακτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε πως ήδη 13.000 εκσκαφείς, γερανοί και άλλα σχετικά μηχανήματα κατευθύνονται στις πληγείσες περιοχές.

Στο μεταξύ, με φόντο την ανησυχία που εκφράζουν για την κερδοφορία τους και τη διατήρηση εργατικού δυναμικού μια σειρά επιχειρήσεις με έδρα στις πληγείσες περιοχές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες σειρά μέτρων «προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων». Σε αυτά περιλαμβάνεται επιδότηση των εργοδοτών για κάλυψη των μισθών, απαγόρευση απολύσεων κ.ά.
Χτες, εξάλλου, βρέθηκε στην Τουρκία και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Ολ. Βάρχελι. Στο πλαίσιο της «διπλωματίας των σεισμών» που αναζωπυρώνει και τα παζάρια για τους όρους συνεργασίας Βρυξελλών – Αγκυρας, αφού χαρακτήρισε την Τουρκία «φίλη και σύμμαχο», είπε ότι στα 5,5 εκατ. ευρώ που έδωσε η ΕΕ θα προστεθεί κι άλλη βοήθεια, καταρχήν με τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών που θα οργανώσει τον Μάρτη, στις Βρυξέλλες.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέρρεαν χτες ότι το επιτελείο του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν προσανατολίζεται στη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Ιούνη, όπως δηλαδή ήταν αρχικά προγραμματισμένο, πριν τις ανακοινώσεις Ερντογάν για διεξαγωγή τους τον Μάη.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)