Τουρκία: Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει την απαγόρευση εισόδου σε δύο βουλευτές – παρατηρητές στις εκλογές

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε σήμερα την άρνηση της Τουρκίας να χορηγήσει διαπίστευση σε δύο σκανδιναβούς βουλευτές οι οποίοι επρόκειτο να πάνε στη χώρα ως παρατηρητές στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Είμαστε απογοητευμένοι από το μέτρο αυτό που θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στο έργο της διεθνούς αποστολής παρατηρητών», δήλωσε σε ανακοίνωση η Συνέλευση, η οποία στέλνει περισσότερους από 100 βουλευτές επιπλέον των σχεδόν 400 εκπροσώπων που στέλνει ο ίδιος ο οργανισμός.

Η Τουρκία δεν έπρεπε «να επηρεάσει τη σύνθεση της αποστολής» βασιζόμενη σε «δηλώσεις που έγιναν» από βουλευτές «στο πλαίσιο της πολιτικής τους εντολής», πρόσθεσε.

Δύο βουλευτές, ο Δανός Σόρεν Σόντεργκααρντ («Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία») και ο Σουηδός (σοσιαλδημοκράτης) Καντίρ Κασίργκα δεν έλαβαν άδεια από την ’Αγκυρα για το ταξίδι αυτό.

Ο Σόντεργκααρντ δήλωσε ότι κατηγορήθηκε για «προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης”». Κατά το παρελθόν, είχε επισκεφθεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, δυνάμεις που μάχονται κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ. «Μια χώρα δεν μπορεί να διαλέγει τους βουλευτές που έχουν αποστολή παρατηρητή», δήλωσε. «Αυτό ρίχνει μια σκιά στις τουρκικές εκλογές, (αυτοί) δείχνουν ήδη ότι θέλουν να τις ελέγξουν».

Το 2018, η ’Αγκυρα είχε ήδη αποκλείσει την είσοδο σε δύο βουλευτές, έναν Γερμανό και έναν Σουηδό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...