Με τους νεκρούς να φτάνουν τους 41.020, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), η Τουρκική κυβέρνηση τερμάτισε και τυπικά σήμερα τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Πάντως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, κάτι που παραδέχεται και η ίδια η AFAD, καθώς περίπου 385.000 διαμερίσματα στη χώρα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται.
Η Τουρκική κυβέρνηση και το αστικό κράτος, αφού απέτυχαν να στείλουν σωστικά συνεργεία σε όλες τις χτυπημένες περιοχές, στρέφονται τώρα στην αποστολή σκαπτικών μηχανημάτων, γερανών και φορτηγών για την απομάκρυνση των συντριμμιών. Σχεδόν 13.000 ειδικά οχήματα έχουν σταλεί στις πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσε η AFAD, ενώ τα ερωτηματικά για την διαχείριση των τόνων συντριμμιών που θα συγκεντρωθούν, παραμένουν.
Μεγάλα προβλήματα παραμένουν επίσης και στην ανακούφιση των σεισμοπλήκτων, με περιοχές να στερούνται ακόμη και της παραμικρής βοήθειας.
Ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι, δίνει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, μεταξύ των επιζώντων από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία είναι περίπου 356.000 έγκυες που έχουν άμεση ανάγκη για πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες Από αυτές τις γυναίκες, 226.000 στην Τουρκία και 130.000 στη Συρία, οι περίπου 38.800 πρόκειται να γεννήσουν μέσα στον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, πολλές από τις γυναίκες βρίσκονται σε καταυλισμούς ή είναι εκτεθειμένες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δυσκολεύονται να βρουν τροφή ή πόσιμο νερό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»