Τουρκία: Ομιλία Ερντογάν σε AKP – Βρετανικός Τύπος για Τουρκία

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τον αστικό τύπο στην Τουρκία χθες ήταν: Νέα NAVTEX, Ομιλία Ρ.Τ.Ερντογάν, Παραίτηση Άλμπαϊρακ, Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν, Εκλογές ΗΠΑ, Ανατολική Μεσόγειος και ο Βρετανικός Τύπος για Τουρκία.


Νέα NAVTEX για το Oruç Reis

Η νέα NAVTEX ισχύει από 11 έως 23 Νοεμβρίου 2020.


Ομιλία Ρ.Τ.Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ

Για το Αζερμπαϊτζάν

Αφού χαιρέτισε το Αζερμπαϊτζάν για την απελευθέρωση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είπε: “Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε συνεργασία με τη Ρωσία στην κοινή ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή που θα συσταθεί για να επιβλέπει και να παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας. Το μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με το κοινό Τουρκο-Ρωσικό Κέντρο, το οποίο θα θεσπιστεί για τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός, υπεγράφη σήμερα το πρωί. Αυτό το κέντρο θα συσταθεί στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που απελευθερώθηκαν από την κατοχή. Όλα τα μέτρα για την αποτροπή παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα παίρνονται από αυτό το κέντρο”. Κλείνοντας αυτό το θέμα δήλωσε : “Θα χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με το Αζερμπαϊτζάν”.

Για τη Συρία και τη Λιβύη

Αναφερόμενος στη Συρία και στη Λιβύη τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα αυτών των χωρών αλλά και σε αυτά της ευρήτερης περιοχής.

Για τα οικονομικά και την εσωτερική πολιτική κατάσταση

Μίλησε επίσης για τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα της χώρας και τόνισε ότι κατόρθωσαν να μη ξεκοπούν από τους στόχους τους.

Για τους ισχυρισμούς που υπάρχουν ότι θα γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση δήλωσε : “Αυτές είναι ειδήσεις χωρίς περιεχόμενο που κατασκευάζονται σε διάφορα γραφεία. Στο νέο μας σύστημα διακυβέρνησης, εάν απαιτείται αλλαγή, ο Πρόεδρος, ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος από το έθνος, καθορίζει τον τόπο και το χρόνο. Είναι πρωταρχικό μας καθήκον να εκτελούμε την εξουσία και την ευθύνη που μας έχει δώσει το έθνος μας υπό το φως των δικών μας σχεδίων, προγραμμάτων και αξιολογήσεων. Εμείς προσέχουμε τι λέει ο λαός”.

Επί τη ευκαιρία μίλησε και για τη παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών: “Ευχαριστώ τον Μπεράτ Άλμπαϊρακ προσωπικά και εξ ονόματος του έθνους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν μια σημαντική επιτυχία η δημοσιονομικής διαχείρισης, το ότι μετέτρεψε σε ευκαιρία τις παγκόσμιες οικονομικές δυσκολίες και έκανε κτήμα της χώρας μας δύο σεισμικά ερευνητικά πλοία και τρία γεωτρύπανα. Ο ίδιος ζήτησε την παραίτηση του λόγω προβλημάτων υγείας και εμείς αποδεχόμενοι αυτό το αίτημα διορίσαμε το φίλο μας Λουτφί Ελβάν ως Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Εύχομαι επιτυχία στον νέο μας Υπουργό “.

Στη συνέχεια έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στις καλύτερες συνθήκες επιχειρηματικότητας που δημιουργούνται,στην καταπολέμηση με το πληθωρισμό και στις νομικές διευθετήσεις που θα γίνουν για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από το εξωτερικό.


Η Ρωσική ειρηνευτική δύναμη ανέλαβε τα καθήκοντά της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Συνομιλία του Ερντογάν με τον Πούτιν : Να μην απολέσουμε την ευκαιρία για ειρήνη.


Βρετανικός τύπος: Ο μεγαλύτερος νικητής του πολέμου Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι η Τουρκία

Στις ειδήσεις του βρετανικού τύπου που αφορούν στη συμφωνία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν αναφέρεται ότι ο κύριος νικητής είναι η Τουρκία και ότι καθιερώθηκε ο καθοριστικός ρόλος της Άγκυρας στη περιοχή ωθόντας τη Δύση στη γωνία.

Σε άρθρο της Telegraph με τίτλο “Ο μεγαλύτερος νικητής του πολέμου Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι η Τουρκία” μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η Αρμενία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί την «ταπεινωτική» ειρηνευτική συμφωνία. Το Κρεμλίνο μπορεί να αποκατέστησε την ειρήνη στο Νότιο Καύκασο με τη συμφωνία που έδωσε τέλος στη σύγκρουση 6 εβδομάδων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας αλλά νικητής από το πόλεμο βγήκε η Τουρκία. Η ισχυρή τουρκική πολιτική υποστήριξη, τα υπερσύγχρονα drone και οι έμπειρες τουρκικές στρατιωτικές συμβουλές άλλαξαν την ισορροπία υπέρ του Αζερμπαϊτζάν. Τη διαφορά τη δημιούργησε η Τουρκία και τώρα θα έχει τη πολιτική ανταμοιβή. Η Ρωσία χρειάστηκε τη βοήθεια της Τουρκίας.

Το κύριο άρθρο των Times έχει το τίτλο : Σταθεροποιήθηκε ο αποφασιστικός ρόλος της Τουρκίας στη περιοχή για τα επόμενα χρόνια.

Η Guardian είχε την είδηση με τίτλο “Η ειρηνευτική συμφωνία Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναδιαμορφώνει τη γεωπολιτική της περιοχής”.

Δήμος

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...