Τουρκία: Παζαρεύοντας τη σχέση της τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με Ρωσία – Κίνα

Εντείνει τα παζάρια για την αναβάθμισή της η αστική τάξη της Τουρκίας, παζαρεύοντας τη σχέση της τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με Ρωσία – Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεθαύριο Πέμπτη 15 του μήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα πάρει μέρος στη Σύνοδο του Οργανισμού για τη Συνεργασία στη Σαγκάη (SCO), μία από τις διακρατικές ενώσεις στη δράση της οποίας πρωτοστατούν η Κίνα αλλά και η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν αποκλείεται να θέσει επί τάπητος και αίτηση ένταξης στον SCO.

«Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε όλες τις πλατφόρμες», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πρόσθεσε ότι «διαθέτουμε σχέδια που θα συμβάλουν στην ειρήνη και ευημερία όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο». Την ίδια στιγμή, απηύθυνε «μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα», αναφέροντας ότι αν ξεκινήσει μια «περιπέτεια για λογαριασμό άλλων», θα υποστεί τις συνέπειες. Και μιλώντας για το … «πνεύμα» που «100 χρόνια προστάτεψε την πατρίδα» και «το ίδιο υπάρχει και σήμερα» συνέστησε στην Αθήνα «μη γίνεστε όργανα άλλων, μη συνεχίζετε τις προκλήσεις. Διότι η φιλία της Τουρκίας είναι καλή αλλά η εχθρότητά της είναι τραγική».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη «στάση της Ελλάδας» «ανεξήγητη», κατηγορώντας την πάλι για «παραβιάσεις στο Αιγαίο» και «παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ», ενώ επανήλθε και στις κατηγορίες για αντισυμμαχική στάση.

Ετσι ανέφερε και με …παράπονο: «Εχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους “S-300” της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τoυς δικούς μας “S-400”; Οι “S-300” είναι επίσης της Ρωσίας και οι “S-400” είναι της Ρωσίας. Αλλά δεν λένε τίποτα γι’ αυτό…».

Σημειωτέον ότι μεταξύ άλλων ο Ερντογάν επανέφερε και το ενδεχόμενο η Τουρκία «να στραφεί προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, για να αποκτήσει μαχητικά αεροπλάνα», αν τελικά δεν προμηθευτεί αμερικανικά «F-16».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...