Τουρκία: Πληρώνει ο λαός τους ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Τουρκική Λίρα

Τους ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα του κεφαλαίου πληρώνει ο τουρκικός λαός με την τουρκική λίρα να έχει φτάσει σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Μετά και τη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου την περασμένη βδομάδα από την Κεντρική Τράπεζα, από το 16% στο 15%, η τουρκική λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα – έχει χάσει πάνω από το 43% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή της χρονιάς – ενώ ο πληθωρισμός πλησιάζει το 20% σε ετήσια βάση.

Με φόντο τις διαρκείς υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας έχουν γίνει απλησίαστα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ενώ χτες οργισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι έκαναν ουρά στα βενζινάδικα για να προλάβουν την αναμενόμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων. Νωρίτερα η Ενωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου (EPGIS) ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 τ. λίρες από τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ έχουν δημιουργηθεί ελλείψεις σε φάρμακα όπως ινσουλίνη, για τη χοληστερίνη αλλά και αντιβιοτικά για παιδιά.

Παράλληλα διάφορες επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ και χονδρέμποροι ζητούν πληρωμές σε δολάρια και ευρώ, ενώ βάζουν και δελτίο σε είδη όπως ζάχαρη, λάδι, αλεύρι, τσάι και καφές, επιδρώντας και έτσι στις ανατιμήσεις αλλά και στις ελλείψεις προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με τις καταγγελίες να πληθαίνουν ότι δημιουργούν στοκ για τα ακόμα πιο δύσκολα που είναι μπροστά.

Οπως και να ‘χει, το πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα είναι ήδη πολύ ισχυρό, ενώ χτες και προχτές έγιναν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις κατά της ακρίβειας και εναντίον του κυβερνώντος ΑΚP.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν πάντως υπεραμύνεται της μείωσης των επιτοκίων, η οποία αποτελεί έναν από τους παράγοντες αύξησης του πληθωρισμού, που καλπάζει. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές» αλλά και μίλησε με νόημα για «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας».

Σημειωτέον, ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει έτσι να ενισχύσει την ελκυστικότητα της χώρας και να ενθαρρύνει τις ξένες εταιρείες να μεταφέρουν εκεί την παραγωγή τους, λόγω και του χαμηλού εργατικού κόστους, καθώς υπολογίζεται ότι ο κατώτατος καθαρός μηνιαίος μισθός στην Τουρκία ισοδυναμούσε την 1η Γενάρη με περίπου 380 δολάρια, ενώ σήμερα έχει φτάσει στα 222 δολάρια.

Ενώ, σε κάθε περίπτωση, από την «εξίσωση» δεν λείπουν και οι «πιέσεις των αγορών», που αντανακλούν και ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, σχεδιασμούς και πιέσεις προς την αστική τάξη της Τουρκίας, στο φόντο και της αναδιάταξης δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι με φόντο τις εξελίξεις αυτές στην τουρκική οικονομία, χτες βρέθηκε στην Αγκυρα για επίσημη επίσκεψη και συνομιλίες με τον Ερντογάν ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, στην πρώτη μετά από δέκα χρόνια συνάντηση ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Τουρκία και ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις στους τομείς της Τεχνολογίας, των Μεταφορών, των Υποδομών, της Υγείας και της Ενέργειας, ενώ συμφώνησαν σε συνεργασία στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τροφίμων και της γεωργίας – συμφωνίες που κατά αξιωματούχους των ΗΑΕ φτάνουν τα 10 δισ. δολάρια.

Το ζήτημα του τεράστιου πληθωρισμού εντάσσεται βέβαια και στην ατζέντα των ενδοαστικών διεργασιών στη γείτονα, την ώρα που είναι πλέον όλο και πιο σταθεροί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης (του σοσιαλδημοκρατικού CHP, του φιλελεύθερου ΙΥΙ αλλά και νεοσύστατων κομμάτων που δημιουργήθηκαν από διασπάσεις του κυβερνώντος ΑΚΡ), ενόψει και των επόμενων προεδρικών εκλογών.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...