Τουρκία: Πολλαπλά ενισχυμένη μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Πήραμε αυτό που θέλαμε», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά την υπογραφή του Συμφώνου που υπέγραψε με Σουηδία – Φινλανδία, καθώς η πραγματικότητα επιβεβαιώνει πως συνολικά η Σύνοδος στη Μαδρίτη πρόσθεσε νέο, αμερικανοΝΑΤΟικό «αέρα» στην επιθετικότητα με την οποία ξεδιπλώνει τα σχέδιά της σε μια σειρά μέτωπα.

Η ίδια η άρση του βέτο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών στη λυκοσυμμαχία έγινε με αντάλλαγμα – εκτός των άλλων – και τη στήριξη της Τουρκίας στις «πρωτοβουλίες» (βλέπε στρατιωτικές επιχειρήσεις) της ΚΕΠΠΑ (Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας) και στην PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία), επεκτείνοντας τον ρόλο της τουρκικής αστικής τάξης και στη στρατιωτική δράση της ΕΕ, εκτός από του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για την «εξαιρετική δουλειά», τον «πρωτοπόρο» και «κρίσιμο ρόλο» που επέδειξε η Αγκυρα, αναφερόμενος όχι μόνο σε θέματα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά συνολικά στη συνεργασία με την Τουρκία, ζητώντας «εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις» μαζί της.

Αλλωστε, σε αυτή τη βάση ξεκίνησε ήδη να συζητιέται η σημασία που έχει να εγκριθούν τελικά τα αιτήματα της Τουρκίας για τα F-16 (πώληση νέων και εκσυγχρονισμός παλιότερων), με το επιχείρημα – όπως εξήγησε και η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Αμυνας Σελέστ Γουαλάντερ – πως «αυτά τα σχέδια» αφορούν τη «συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ».

Στο ίδιο πλαίσιο – την υπεράσπιση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ – ο Μπάιντεν συζήτησε με τον Ερντογάν και τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία». Μάλιστα, όταν ο Ερντογάν ρωτήθηκε τι εννοούσε ο Αμερικανός ομόλογός του, απάντησε ότι «όσο η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν προκαλεί εντάσεις, τόσο η Τουρκία δεν θέλει πρόκληση εντάσεων», ενώ άδραξε την ευκαιρία και να κατηγορήσει πάλι την Αθήνα για …παράνομη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Είχαν προηγηθεί, από τις αρχές της βδομάδας, διαρκείς δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για την «αμφισβήτηση της κυριαρχίας» στο Αιγαίο, με απειλές μάλιστα ότι το πού θα φτάσει αυτή «εξαρτάται από την Ελλάδα», νέες αναφορές στο «στρατιωτικό βάρος» που απαιτεί η υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και ΝΟΤΑΜ που επιχείρησε να κόψει στα δύο το Αιγαίο για ασκήσεις «έρευνας, διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος» 30 ημερών.

Κάνοντας απολογισμό της παρουσίας της κυβέρνησής του στη Σύνοδο, ο Ερντογάν υπογράμμισε εξάλλου ότι «ακόμα μια φορά φάνηκε καθαρά ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια, κάτοχος του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού της Συμμαχίας και 5ος μεγαλύτερος συνδρομητής στις επιχειρήσεις και αποστολές της – θα έχει λόγο στο μέλλον του ΝΑΤΟ όπως είχε και στο παρελθόν και στο παρόν του…». Ενώ ξεχώρισε το γεγονός ότι η «Στρατηγική Πυξίδα» – το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ – «αναγνωρίζει την τρομοκρατία ως την πιο άμεση ασύμμετρη απειλή», σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη επικαλείται όλο και περισσότερο τις ανάγκες «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» για να διευρύνει και τη στρατιωτική της δράση, ακόμα και αυτοτελώς, όπως στη βόρεια Συρία, όπου έχει αναγγείλει νέα επιχείρηση.

Τέλος, νέα «πατήματα» για να ξεδιπλώσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της προσφέρει στην Τουρκία και η έγκριση και καταχώρηση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) της ονομασίας «Turkaegean» («Τουρκικό Αιγαίο») ως «εμπορικού σήματος» της Τουρκίας, που φυσικά δεν αφορά απλά την «τουριστική προβολή» της χώρας, αλλά ενισχύει την προκλητική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Σημειωτέον ότι μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να άρχισε να «διαρρηγνύει τα ιμάτιά» της για την εξέλιξη, αλλά η τουρκική αίτηση είχε υποβληθεί στο EUIPO τον …περσινό Ιούλη (!), τον περασμένο Δεκέμβρη εγκρίθηκε ελλείψει ενστάσεως, για να φτάσει τα τελευταία 24ωρα να «περάσει» και από την Επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...